Ekspert: Massefyringer i Nokia på vej

Aftalen om at satse på Microsoft betyder, at Nokia har kastet håndklædet i ringen. Det vil koste stillinger - også i København.

Nokias aftale med Microsoft vil koste tusindvis af stillinger, mener teleanalytiker. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er massive massefyringer på vej i den finske mobilgigant Nokia efter fredagens omfattende aftale med Microsoft om fremover at satse på Windows Phone i Nokias dyrere telefoner, og fyringerne vil også ramme et af Nokias store udviklingscentre i København.

Det siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som mener, at Nokia med Microsoft-aftalen har kastet håndklædet i ringen.

Fyringer i København

»Vi vil opleve massive massefyringer i Nokia fremadrettet - mange tusinde mennesker - på grund af dette, og det får desværre også konsekvenser i København. Tænk, at en virksomhed, der sælger en halv milliard mobiltelefoner om året og producerer flere smartphones end Apple og Google til sammen, kaster håndklædet i ringen. Dette skal nok få konspirationsteorier om, at Nokia-topchef Stephen Elop er plantet i Nokia af Microsoft, til at florere,« siger han.

Den 47-årige canadier, Stephen Elop, blev for fire måneder siden Nokias topchef, da bestyrelsen fyrede den hidtidige. Elop kommer fra netop Microsoft.

»Vinderne i dette er HTC, Google og Samsung, som kan gnide sig i hænderne, mens Microsofts Steve Ballmer og Bill Gates kan grine hele vejen til banken og tilbage igen. Det mest skræmmende er, at det ikke får nogen konsekvenser i direktionen og slet ingen i bestyrelsen. Man burde have fyret hele bestyrelsen,« mener John Strand.

Skoleeksempel på dårlig ledelse

Alliancen med Microsoft betyder, at Nokia fremover satser på Windows Phone-styresystemet på sine dyre telefoner i stedet for det egenudviklede Symbian.

»Nokia meddeler godt nok, at man fortsætter med at producere 150 millioner telefoner med Symbian, men man kan ikke fortælle, hvornår den første Windows Phone-telefon kommer. I praksis er al udvikling af Symbian stoppet fra i dag, og den store volumen i udviklingen til Windows Phone sker først, når der er volumen i salget af Windows Phone. Nokia havde et valg mellem pest og kolera - og valgte kolera. Elop kan ikke sige noget om, hvordan det påvirker indtjeningen, og han gør MeeGo (Nokias og chipgiganten Intels fælles Linux-baserede styresystem til mobiltelefoner og mini-PCer, red.) til en legeplatform. Men Nokia er en virksomhed, ikke en legestue. Dette er en oplagt case til handelshøjskolerne om dårlig virksomhedsledelse,« siger John Strand.