Nokia og Microsoft i krig mod Apple og Android

Nu skal markedet for avancerede mobiltelefoner tages fra Google og Apple. Samtidig deles Nokia nu op i to hovedforretningsområder - et for de dyrere og et for de billige mobiltelefoner. (Senest opdateret kl. 9.38)

Foto: TRUTH LEEM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største mobilproducent, finske Nokia, er gået sammen med den amerikanske IT-gigant Microsoft om at slå tilbage mod Google og Apple for at genvinde markedet for avancerede mobiltelefoner.

Det skal blandt andet ske ved at sende telefoner på markedet med Microsofts nye styresystem, Windows Phone 7. Det er aldrig sket tidligere.

Aftalen, som netop er indgået, er en del af den nye Nokia-topchef Stephen Elops opstramning af Nokia, som han overtog røret hos for fire måneder siden som den første ikke-finne.

På scenen i London

»Nokia står ved en kritisk korsvej, hvor betydelige ændringer er nødvendige og uundgåelige på vor rejse fremad. I dag sætter vi fart på den ændring ved at gå ad en ny sti, hvis formål er at genvinde førerpositionen på markedet for smarte telefoner, ved at styrke vor platform for mobilt udstyr og ved at realisere vore investeringer i fremtiden,« siger Nokias topchef.

Stephen Elop, som selv kommer fra Microsoft, vil i dag i London forelægge selve sin redningsplan for Nokia, der trods tilbagegangen fortsat står bag omkring hver tredje solgte mobiltelefon i verden og for 28 procent af alle solgte, avancerede mobiltelefoner. I 2010 solgte Nokia faktisk flere telefoner med sit Symbian-styresystem, end der sammenlagt blev solgt Android- og iPhone-telefoner, og Nokia stod efter Samsung for den største vækst på markedet for avancerede mobiltelefoner.

Nokia og Microsoft vil sammen opbygge et nyt, global mobilt økosystem, hvor Windows Phone bliver Nokias primære system til de dyrere telefoner. Dermed lader Nokia sit eget Symbian-system træde i baggrunden, og Microsoft får endelig fodfæste på mobilmarkedet, hvor IT-giganten hidtil nærmest har været en katastrofe med dårlig software, som ingen ville købe. Derfor omskrev Microsoft Windows-softwaren fra bunden for nylig, hvilket resulterede i Windows Phone 7.

Windows Phone 7 har dog til dato ikke været en storsællert. Efter tre måneder på markedet er der afskibet blot tre millioner mobiltelefoner med styresystemet.

Samarbejde om kort- og søgetjenester

Samtidig går Nokia og Microsoft sammen om søge- og korttjenester. Nokias roste Maps-tjeneste bliver således hjertet i Microsofts Bing-søgemaskine, som også rykker ind på Nokia-telefoner. Samtidig integreres Nokias onlinebutik til småprogrammer og indhold med Microsofts markedsplads, Marketplace.

»Nokia vil nu bruge Windows i stor stil, men der er ingen tidshorisont i, hvad der er offentliggjort. Samtidig samles Bing, korttjenester og andre servicetjenester - ganske som jeg selv skød på,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som i dagens Berlingske Business har fremlagt sin plan for, hvad Nokia bør gøre for at vende tilbage til fordums storhed.

John Strands bud er stort set lig med Stephen Elops plan.

Opsplitning i dyre og billige telefoner

47-årige Stephen Elop rokerer samtidig rundt i Nokias ledelse og organisationens opbygning. Det betyder fyring af Alberto Torres, som hidtil har stået for Nokias satsning på det åbne styresystem MeeGo, som Nokia udvikler sammen med chipgiganten Intel. Den øvrige ledelse med blandt andre den tidligere finske statsminister Esko Aho fortsætter.

Fra 1. april deles Nokia op i to hovedgrupper: Såkaldte smarte apparater og mobiltelefoner. De skal henholdsvis fokusere på de dyrere, smarte telefoner og de billigere mobiltelefoner til massemarkederne i blandt andre udviklingslandene.

Afdelingen for smarte apparater vil tage sig af Nokias egne Symbian-telefoner, som der fortsat skal udvikles til, af MeeGo-computere og af de strategiske forretningsoperationer, og den bliver »ansvarlig for at skabe en vindende Windows Phone-portefølje,« som det hedder i en officiel meddelelse fra det finske hovedkvarter.

Mobiltelefondivisionen skal »forbinde den næste milliard mennesker« ved at sikre dem »adgang til Internet, der er til at betale, og programmer«.