Ingen dato for Nokias første Windows-telefon

Nokia håber med Microsoft-aftalen af få foden solidt ind på det amerikanske marked. Men Nokia har ikke bundet sig aldeles til Microsoft, selv om Windows Phone-softwaren nu bliver hovedproduktet i Nokias telefoner, fastslår topchefen. (Opdateret kl. 11.41)

Nokias topchef, Stephen Elop (til venstre), præsenterede fredag formiddag Nokias nye strategi sammen med Microsofts topchef, Steve Ballmer. Foto fra pressekonferencen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står stadig hen i det uvisse, hvornår den første Nokia-telefon med Windows Phone kommer på markedet.

Nokias nye topchef gennem fire måneder, canadieren Stephen Elop, ville ikke komme spørgsmålet nærmere, da han sammen med Microsofts topchef, Steve Ballmer, fredag formiddag præsenterede det nye samarbejde på en investorkonference i London. Alliancen betyder, at Nokia nedtoner sine egne styresystemer, MeeGo og Symbian, og gør Windows Phone til hovedproduktet.

»Vi drøftede tre muligheder: Den interne med MeeGo og Symbian. Her var bekymringen, hvor hurtigt vi kunne få MeeGo ud over alle markeder. Vi brugte megen tid med kollegaer hos Google, men fundamentalt forventede vi problemer med at tilpasse os dette økosystem, hvor priser, overskud m.m. ville blive presset ned. Microsoft-muligheden var derfor den bedste til at bygge, føre og kæmpe for at nå det bedste.Det krævede betydelige muskler at stå mod Android og Apple,« sagde Stephen Elop.

Helt ny plan

Hans plan vender op og ned på Nokias hidtidige strategi i forsøget på at genvinde førertrøjen på navnlig markedet for dyrere mobiltelefoner.

»Hele markedet for smarte telefoner vokser hurtigt. Vi skal sætte hastigheden. Spillet er ændret helt. Jeg er optimist. Nokia og Microsoft indgår nu en strategisk alliance, og sammen har vi muligheder. Dette er en formidabel plan for at opnå kollektivt lederskab i smartphonemarkedet og økosystemet omkring det, og sammen vil vi levere fremragende, mobile produkter: hardware, software, tjenester. Vi kan opnå meget mere, end nogen anden alliance kunne give,« sagde Stephen Elop.

Han fremhævede, at aftalen samtidig giver Nokia »hurtigere adgang til mobilmarkedet i USA«, hvor Nokia aldrig er slået igennem.

»Microsoft har en god softwareplatform, og sammen har Nokia og Microsoft en størrelse uden sammenligning i verden. Windows Phone er vor primære software for smarte telefoner,« sagde Stephen Elop, der lover »konkurrencedygtige produkter« verden over.

Men »aftalen med Microsoft er bare en komponent af flere,« fastslog Nokia-topchefen.

Med Nokia-alliancen får Microsoft endelig fodfæste på mobilmarkedet, hvor IT-giganten hidtil nærmest har været en katastrofe med dårlig software, som ingen ville købe. Derfor omskrev Microsoft Windows-softwaren fra bunden for nylig, hvilket resulterede i Windows Phone 7.

Windows Phone 7 har dog til dato ikke været en storsællert. Efter tre måneder på markedet er der afskibet blot tre millioner mobiltelefoner med styresystemet.

Microsoft får fodfæste

Microsofts topchef, Steve Ballmer, deltog på præsentationen og talte om, hvordan Nokia og Microsoft sammen kan drømme om fremtiden:

»Dette partnerskab vil dramatisk accellerere udviklingen af et levende og stærk Windows Phone-platform. Denne alliance vil give nye muligheder for udviklerne og give større valgmuligheder for forbrugerne. Dette partnerskab er godt for Nokia og for Microsoft,« sagde han og talte om den virkelige revolution for mobiltelefonen og understregede, at aftalen ikke bliver en eksklusiv aftale.

Nokia og Microsoft er allerede gået i gang med den første Nokia-telefon med Windows. Ifølge Microsoft-topchefen har teknikerne allerede arbejdet sammen et stykke tid.

Nokia forbliver finsk

Stephen Elop slog fast, at Nokia forbliver i Finland.

»Nokia er og vil fortsætte med at være et finsk selskab. Finland er vort hjem og vil fortsætte med at være det. Derfor skal Nokia sikre sig gennem fortsat succes,« sagde han.