Dyne-Larsens mareridt

Medarbejderne hos en af Jysks underleverandører i Dhaka er blevet udsat for unødvendige sundhedsfarer. Fabrikken Litun Fabrics var ellers udvalgt til et særligt skoleprojekt, Kronborg Care, hvor medarbejdernes børn får betalt skolegang af Jysk.

Arbejderne på Litun Fabrics kravler rundt på maskinerne og samlebåndene. Her overvåger medarbejderne farvetryk på tekstilerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Beile Grünbaum
Under et besøg på fabrikken i sidste uge så Berlingske Tidende, hvordan de ansatte arbejdede med farlige kemikalier uden handsker eller maske og kravlede rundt på dampende og roterende maskiner for at pille løse tråde ud af maskineriet. De ansatte indåndede sundhedsskadelige dampe fra kemikalier, der bruges til at binde farvestof, og som stod i store tønder i fabrikshallen med et tyndt klæde over.

»Vi er rystede over at se arbejdsforholdene på fabrikken. Når vi tager en ny leverandør ind, behøver forholdene ikke at være perfekte fra starten, hvis de forpligter sig til at forbedre dem. Når vi så tropper op og ser, at det går i den forkerte retning, er det chokerende,« siger Jysks kommunikationschef Jonas Schrøder, der selv var med på rundvisningen sammen med Business' medarbejder og en række medarbejdere fra Jysk.

Jysk betaler for tekstilarbejdernes børns skolegang. Det svarer til en investering på 160.000 kroner fordelt på knap 400 børns skolepenge, uniformer og materialer i indeværende skoleår.

Jysk har besluttet sig for at stoppe ordren fra fabrikken, indtil forholdene er i orden. I første omgang har fabrikken fået en uge til at sørge for, at samtlige medarbejdere bærer handsker og masker, samt at få fjernet farlige kemikalier fra fabrikshallen.

»Det er meget alvorlige forseelser, og vi har valgt at stoppe leverancen, indtil de får de mest basale forhold i orden. Det er tæt på at være det røde kort. Men det skal ikke gå ud over børnene, og derfor kører vi skoleprojektet færdigt skoleåret ud for så at evaluere på det,« siger Jonas Schrøder.

Ved besøget på fabrikken så Berlingske Business flere tekstilarbejdere, der lignede børn. Litun Fabrics kunne dog fremvise dokumenter, der viste, at medarbejderne angiveligt er over 18 år.

Men sådanne dokumenter giver ingen sikkerhed, siger folk med erfaring fra Bangladesh. Der har hidtil ikke været et nationalt system for dåbsattest, og ofte vides det ikke, hvor gammelt et barn er.

Det andet store problem er, at enhver kan købe et falsk ID på gaden. »Bangladesh rangerer som et af de mest korrupte lande i Transparency International. Et ID-dokument kan købes for næsten ingen penge på gaden,« siger Ib Albertsen, der som programkoordinator for den danske ambassades business to business program hjælper danske virksomheder med at finde fodfæste i Bangladesh.

Se billederne fra Jysks underleverandør Litun Fabrics her.

Se billeder fra skolerne i projekt Kronborg Care her.