Etisk kollaps for Jysk

Jysk køber sengetøj hos en bangladeshisk leverandør, der udsætter medarbejderne for farlige kemikalier og sjusker med sikkerheden. Jysk havde ellers udvalgt leverandøren til et særligt skoleprojekt.

Ansatte hos Jysks leverandør i Bangladesh kravlede rundt på dampende og roterende maskiner for at pille løse tråde ud af maskineriet. Foto: Beile Grünbaum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DHAKA: Så har Jysk gjort det igen. Sengetøjskæden har atter fået produceret tekstiler under stærkt kritisable arbejdsforhold, der bl.a. har udsat tekstilarbejdere for giftige kemikalier og farlige maskiner.

Denne gang drejer det sig om en tekstilfabrik i Bangladesh, der var udset til at producere en ny type sengelinned, Kronborg Care, der skulle give forbrugeren mulighed for at støtte bangladeshiske børns skolegang. Men nu er produktionen standset og lanceringen af Kronborg Care, der skulle have fundet sted i denne uge, udsat.

I sidste uge inviterede Jysk Berlingske Tidende på en pressetur for at besøge leverandøren Litun Fabrics i Dhaka, der producerer Kronborg Care-produkterne. Men en rundgang på fabrikken afslørede, at medarbejderne blev udsat for unødvendige sundhedsfarer.

Kemikalier
De ansatte på fabrikken arbejdede med farlige kemikalier uden handsker eller maske på, og de kravlede rundt på dampende og roterende maskiner for at pille løse tråde ud af maskineriet. De indåndede sundhedsskadelige dampe fra kemikalier, der bruges til at binde farvestof, og som stod i store tønder i fabrikshallen med et tyndt klæde over.

»Vi er rystede over at se arbejdsforholdene på fabrikken. Når vi tager en ny leverandør ind, behøver forholdene ikke at være perfekte fra starten, hvis de forpligter sig til at forbedre dem. Når vi så tropper op og ser, at det går i den forkerte retning, er det chokerende,« siger Jysks kommunikationschef Jonas Schrøder, der selv var med på rundvisningen sammen med Business’ medarbejder og en række medarbejdere fra Jysk.

Jysk betaler for tekstilarbejdernes børns skolegang. Det svarer til en investering på 160.000 kroner fordelt på knap 400 børns skolepenge, uniformer og materialer i indeværende skoleår.

Jysk har besluttet sig for at stoppe ordren fra fabrikken, indtil forholdene er i orden. I første omgang har fabrikken fået en uge til at sørge for, at samtlige medarbejdere bærer handsker og masker, samt at få fjernet farlige kemikalier fra fabrikshallen.

»Det er meget alvorlige forseelser, og vi har valgt at stoppe leverancen, indtil de får de mest basale forhold i orden. Det er tæt på at være det røde kort. Men det skal ikke gå ud over børnene, og derfor kører vi skoleprojektet færdigt skoleåret ud for så at evaluere på det,« siger Jonas Schrøder.

Børnearbejde?
Jysk vil i denne uge få lavet et uafhængigt kontrolbesøg på fabrikken. Er forholdene ikke kommet i orden, vil det betyde en endegyldig fyring af leverandøren, oplyser Jysk.

Ved besøget på fabrikken så Berlingske Business flere tekstilarbejdere, der lignede børn. Litun Fabrics kunne dog fremvise dokumenter, der viste, at medarbejderne angiveligt er over 18 år.

Men sådanne dokumenter giver ingen sikkerhed, siger folk med erfaring fra Bangladesh. Der har hidtil ikke været et nationalt system for dåbsattest, og ofte vides det ikke, hvor gammelt et barn er.

Det andet store problem er, at enhver kan købe et falsk ID på gaden.

»Bangladesh rangerer som et af de mest korrupte lande i Transparency International. Et ID-dokument kan købes for næsten ingen penge på gaden,« siger Ib Albertsen, der som programkoordinator for den danske ambassades business to business program hjælper danske virksomheder med at finde fodfæste i Bangladesh.

»Et identitetskort siger intet. Ser vi på en fabrik nogle arbejdere, som vi vurderer er mindreårige, vender vi med det samme om. Vi lader tvivlen komme børnene til gode,« siger Helle Magnussen, der er landechef for IC Companys i Bangladesh.

Jysk får leveret varer fra fem forskellige leverandører i Bangladesh, og samarbejdet med Litun Fabrics, der blev etableret i november 2007, var et af de første i landet. Jysk har i dag ialt omkring 200 leverandører, hvor flertallet ligger i Kina, Indien og Pakistan.

Det er ikke første gang, at Jysk kommer i klemme.

For blot to år siden var sengetøjskæden udsat for kraftig kritik, fordi underleverandører i Indien ifølge DR-udsendelsen »Når tilbud dræber« brugte børnearbejdere og farlige kemikalier uden at udstyre medarbejderne med handsker og masker.

Netværk
Jysk har sidenhen meldt sig ind i netværket BSCI, der foretager både anmeldte og uanmeldte kontrolbesøg for at sikre, at fabrikkerne overholder de mest basale regler for social ansvarlighed.

Litun Fabrics har fået foretaget flere kontrolbesøg af BSCI, og i den sidste rapport, der blev lavet i juni i år, blev manglende sikkerhedsudstyr og uansvarlig håndtering af kemikalier da også påpeget. Men det har ikke fået fabrikken til at forbedre forholdene.

Ifølge en lokal ekspert i social ansvarlighed er det langt fra nok at kontrollere leverandørerne. Kunder som Jysk bliver nødt til at følge op med pisk.

»Virksomhederne skal følge op med jævnlige besøg på fabrikken. De bliver selv nødt til at tage herud, og er der huller, skal de stoppe ordren. Det er en fatal tilgang, men den eneste der virker,« siger adm. direktør Shahamin S. Zaman, fra CSR Centre i Dhaka.