»Drastiske Dave« forlader supermarkedsgigant – er hans redningsaktion færdig, eller er han bare »dødtrætte Dave«?

Det er faldet som en bombe, at Dave Lewis takker af som chef for britiske Tesco, en af verdens største supermarkedsgiganter. »Drastiske Dave«, som han omtales for sin tæft for at svinge spareknive, melder færdigt arbejde efter fem års kriseredning. Men udfordringerne består, især i form af de fremstormende tyske discountkæder.

Dave Lewis, der har ledet Storbritanniens største arbejdsgiver, supermarkedskæden Tesco, siden 2014, får ros for at redde detailgiganten. Men vil hans resultater holde, efter han er gået, eller søger han blot mod udgangen før sidste salgsdato? Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Nicholls / REUTERS / Ritzau Scanpix

»Chok« og »redning«. Disse to ord er gået igen i de britiske medier efter meldingen om, at supermarkedsgiganten Tesco må vinke farvel til topchefen Dave Lewis.

Det er et chok, at den 54-årige Tesco-chef takker af, og i manges øjne er han manden, der har reddet en af klodens største detailkæmper fra, hvad der med mere kulørte sprogblomster er blevet beskrevet som et »shit show« og et »horror show«. Det var, hvad han landede i for fem år siden: Ét stort mareridt.

De næste ord, der melder sig, er: Hvorfor nu? Når Tesco kun lige er kommet på fode, og udfordringerne stadig tårner sig op i et landskab, der for altid er forvandlet af de tyske discountkæders fremmarch, af internettets indtog og af store ryk i forbrugernes vaner?

Dave Lewis selv giver to svar på dette spørgsmål. Han melder færdigt arbejde for den turnaround, han satte sig for at gennemføre. Så stafetten til næste runde må gå videre til en anden.

Og ærligt sagt, så trænger han til at slappe af.

»Har Dave Lewis reddet Tesco? Med ét ord – ja,« skriver BBCs erhvervsredaktør, Simon Jack, på Twitter.

»Det er altopslugende. Det er en branche, der aldrig sover. Det er 365 dage om året, 24/7. Jeg vil have ordentlig tid til at slappe af med min familie og genoplade batterierne. Denne vej går du kun én gang,« fastslog han ifølge The Guardian om arbejdsindsatsen.

Går før sidste salgsdato

Ifølge iagttagere begår han det klassiske kloge træk at gå, mens legen er god. For selvom der nærmest enstemmigt er enighed om, at Dave Lewis har gjort et ufatteligt godt stykke arbejde, er ikke alle overbevist om, at hans resultater vil holde særligt længe i den benhårde supermarkedssektor.

Som BBC skriver i en analyse: »Mr. Lewis ved, at det ikke vil blive lettere at styre Tesco.«

Samme analyse har Bloomberg: »Tesco-chefen går før sidste salgsdato.«

Den 54-årige brite kom til Tesco i september 2014 fra en lang karriere i Unilever, hvor han havde fået tilnavnet »drastiske Dave« for sin tilgang til omkostningsbesparelser. Han var outsider og ikke detailmand, og det vakte skepsis, for situationen i Tesco kunne næppe være værre.

Dårligt var han landet, før en voldsom skandale brød ud om et gabende sort hul i regnskaberne, hvor indtjeningen var lidt for kreativt bogført. Og hans første årsregnskab skrev britisk erhvervshistorie ved at vise det største milliardunderskud for en britisk detailvirksomhed nogensinde: 6,4 mia. pund blinkede blodrødt på bundlinjen.

Kunderne flygtede, de tyske kæder Lidl og Aldi stjal omsætning i rasende tempo, og Tescos forhold til sine underleverandører var flosset af et ry for at gå temmelig aggressivt frem. Det har været en kæmpeopgave at rette op på, med nedskæringer, lukninger, frasalg og omstruktureringer.

Og Dave Lewis har fået ros for at have modet til at tage tyren ved hornene, selvom det gjorde ondt.

Dave Lewis, til The Telegraph

»Jeg er 54 år gammel. Jeg vil læne mig tilbage og tænke.«


Han overlader en overskudsforretning til sin efterfølger, ireren Ken Murphy, der også er outsider og hentet fra materialistkoncernen Walgreens Boots Alliance. Men Dave Lewis efterlader sig også åbne spørgsmål om Tescos fremtidige kurs.

Det drastiske tilnavn har han tilsyneladende altid kviet sig ved.

»Jeg har aldrig opfattet mig selv sådan, og ingen, jeg har arbejdet sammen med, har nogensinde omtalt mig sådan,« fastslog han forleden ifølge The Guardian.

Spørgsmålet om, hvad han nu skal, kender han ikke engang selv svaret på. De fleste iagttagere spår, at han som blot 54-årig må have i hvert fald ét stort topjob i sig tilbage.

Men Dave Lewis holder kortene tæt ind til kroppen.

»Jeg har ingen planer og ingen beslutninger,« siger han ifølge The Telegraph.

»Jeg er 54 år gammel. Jeg vil læne mig tilbage og tænke over, hvor jeg kan komme med det største bidrag.«