Drama fra start i EBH-sag om kursmanipulation

En af danmarkshistoriens største sager om kursmanipulation, EBH-sagen, begyndte onsdag i Retten i Hjørring. Uenighed om navneforbud og et forsøg på at vælte anklageren med påstand om inhabilitet indledte sagen.

Politiassistent John Brix Pedersen ankommer med flere kasser af sagens akter. Ekstra borde var sat ind i retssalen, så der var plads til alle advokater og deres lange række af røde ringbind med sagsakter. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sat 40 retsdage af til EBH-sagen om kursmanipulation, som begyndte onsdag i Retten i Hjørring, og selv om det kan lyde af mange dage, så ser det efter første dag ud til, at der bliver brug for dem alle. Der var således dramatik allerede første dag.

I sagen er otte tidligere bankfolk fra EBH Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland tiltalt for kursmanipulation, mandatsvig og bedrageri. Ved at købe værdipapirer personligt og gennem ægtefæller og efterfølgende lade pengeinstitutterne købe papirerne til en forhøjet pris har de tiltalte ifølge anklagerne indkasseret en ulovlig gevinst på 6,9 mio. kr.

Alle de tiltalte, herunder Finn Strier Poulsen, tidligere adm. direktør i EBH Bank, og Egon Korsbæk, tidligere formand i banken, var i dag på plads i retten, og foran sig havde de en stjerneparade af prominente forsvarsadvokater, blandt andre Erik Werlauff og Anders Németh.

Ekstra borde var sat ind, så der var plads til alle advokater og deres lange række af røde ringbind med sagsakter. Det er en meget kompleks sag, hvilket man blandt andet så ved, at der på et tidspunkt blev henvist til »Forsvarets tillægsekstrakt mappe 7 side 2718«. På førstedagen i retssagen skulle anklagerholdet fra Bagmandspolitiet (SØIK) bestående af specialanklager Jørn Thostrup og anklagerfuldmægtig Ane Kallmayer Bach begynde med forelæggelse og dokumentation, hvor anklagemyndigheden præsenterer sagen og redegør for de beviser, som anklagemyndigheden finder væsentlige. Men to andre forhold stjal billedet fra start.

Først rettede advokat Arvid Andersen, der er forsvarsadvokat for den tiltalte Finn Strier Poulsen, skytset mod anklagerfuldmægtig Ane Kallmayer Bach. Arvid Andersen mente, at hun er inhabil og derfor bør afsættes. Flere af de øvrige forsvarsadvokater tilsluttede sig ønsket om at få anklageren afsat på grund af inhabilitet.

Ifølge forsvarsadvokaterne skyldes påstanden, at Ane Kallmayer Bach i en tidligere sag omhandlende EBH Fonden har fungeret som civil advokat og her arbejdet med på sagen i et forsøg på at få Finn Strier Poulsen til at tilbagebetale en bonus til EBH Fonden. Dermed er der ifølge forsvarsadvokaterne rejst tvivl om, hvorvidt Ane Kallmayer Bach kan være objektiv i denne sag, hvilket kræves af en anklager i en straffesag. Forsvarsadvokaterne kom med en lang række argumenter for, hvorfor Ane Kallmayer Bach bør erklæres inhabil, og omvendt forsvarede Ane Kallmayer Bach sin sag. Dommerholdet tog efterfølgende stilling i sagen og erklærede hende habil. Dommerne lagde vægt på, at anklageskriftet var udfærdiget, inden hun begyndte hos Bagmandspolitiet, og at hun først begyndte at arbejde på denne sag i oktober 2014.

Advokat Andro Vrlic, der er forsvarsadvokat for den tiltalte Henrik Sylvester Larsen, tidligere fondschef i EBH Bank, kærede med det samme. Dermed skal landsretten i løbet af de næste par dage afgøre sagen. Indtil da kan Ane Kallmayer Bach fortsætte i denne sag. Bliver hun afsat af landsretten, må specialanklager Jørn Thostrup køre den omfattende sag videre ene mand, da Bagmandspolitiet ikke kan nå at få en ny person på sagen.

Et andet emne, der tog en del tid, var, at der skulle tages stilling til et navneforbud, der indtil videre har beskyttet fire af de otte tiltalte. Anklagerne argumenterede for, at navneforbuddet skulle ophæves, mens forsvarsadvokaterne argumenterede for, at de skulle opretholdes. Dommerne afgjorde, at navneforbuddet ophæves på alle fire. Det valgte to af forsvarsadvokaterne dog at kære til landsretten, der nu skal tage stilling til det.

Dermed kan man nu sætte navn på seks af de tiltalte; foruden Finn Strier Poulsen og Egon Korsbæk er det Jørn Balch Christensen, tidligere direktør i Morsø Sparekasse, Ove Knudsen, tidligere underdirektør i Sparekassen Kronjylland, og så blev navneforbuddet altså ophævet på Henrik Sylvester Larsen, tidligere fondschef i EBH Bank, og Finn Jensen, tidligere underdirektør i EBH Bank.

Efter afgørelsen om inhabilitet og navneforbud, var der blot en lille time tilbage af dagens første retsmøde. Her gik det meste af tiden med at redegøre for forskellige begreber om værdipapirer og handel med værdipapirer, så dommerne kan træffe afgørelse på et ordentligt grundlag. På de kommende retsmøder – det næste begynder torsdag morgen – skal anklagemyndigheden i gang med sin bevisførelse. Sidste retsdag er sat til 4. juni 2015.