Fængsel og millionstraf truer tiltalte bankfolk

En af danmarkshistoriens største retssager om kursmanipulation begynder i dag. Otte tidligere bankfolk er tiltalt og risikerer fængselsstraffe samt konfiskering af 6,9 mio. kr., der delvist er opnået via de tiltaltes hustruer.

Den tidligere adm. direktør i EBH Bank, Finn Strier Poulsen, er en af otte bankfolk, som onsdag skal i retten tiltalt for kursmanipulation. Arkivfoto: Bente Poder Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er meget på spil i den opsigtsvækkende retssag, der begynder onsdag ved Retten i Hjørring. Otte tidligere bankfolk fra EBH Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland er tiltalt for kursmanipulation, mandatsvig og bedrageri og risikerer op til otte års fængsel. Samtidig går anklageren, der er Bagmandspolitiet (SØIK), efter at få konfiskeret de 6,9 mio. kr., som de tiltalte ifølge anklageskriftet har indkasseret i gevinst på de ulovlige handler.

Sagen udspringer af den efterforskning, som Bagmandspolitiet har stået for i forlængelse af krakket i EBH Bank i 2008. I banken blev alle aktiehandlernes telefonsamtaler ind og ud af huset optaget som dokumentation, og det er 23.000 af disse telefonsamtaler, som politiet fandt på en computer på et teenageværelse under en ransagning, der har ført til tiltalerne.

Blandt de tiltalte er den tidligere adm. direktør i EBH Bank, Finn Strier Poulsen, bankens tidligere formand, Egon Korsbæk, den tidligere adm. direktør i Morsø Sparekasse, Jørn Balch Christensen, og Ove Knudsen, tidligere underdirektør i Sparekassen Kronjylland. Derudover er yderligere fire tiltalt, men disse fire er indtil videre beskyttet af navneforbud.

Kurser handlet kunstigt op

Svindlen er ifølge Bagmandspolitiet foregået ved, at de tiltalte købte aktier og obligationer til sig selv og nærtstående, herunder ægtefæller, hvorefter de fik de involverede pengeinstitutter til at handle værdipapirerne kunstigt op. Derefter købte pengeinstitutterne værdipapirerne tilbage af de tiltalte og deres nærtstående til en forhøjet pris. Herved opnåede de tiltalte altså en gevinst på 6,9 mio. kr. ifølge anklageskriftet.

Den tidligere adm. direktør i EBH Bank, Finn Strier Poulsen, har på denne måde angiveligt tjent omkring 3,5 mio. kr., hvoraf 2,1 mio. kr. er blevet handlet gennem hans hustru, hans datter og et investeringsselskab i hustruens navn.

Den tidligere formand i EBH Bank, Egon Korsbæk, har ifølge anklageskriftet fået en gevinst på 848.000 kr., mens den tidligere adm. direktør i Morsø Sparekasse, Jørn Balch Christensen, skulle have opnået en fortjeneste på 1,2 mio. kr. Også hans fortjeneste er kommet i stand via hustruen og et selskab i hustruens navn.

Retssagen er den tredje i det såkaldte EBH-kompleks. De to første sager er endt med domme på fængselsstraffe i byretten, hvorefter de dømte i landsretten er blevet frifundet. Der er afsat 40 retsdage til denne sag, hvor sidste retsdag med hovedforhandling er 4. juni 2015.

Strafferammen for anklagerne mod de otte bankfolk er op til otte års fængsel. Derudover riskerer seks af de tiltalte at blive frakendt retten til at handle med værdipapirer i erhvervsmæssig sammenhæng, mens fem anklagede søges frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed.