EBH-advokater vil sætte anklager ud af spillet

Flere af forsvarsadvokaterne i EBH-retssagen mener, at én af de to anklagere fra Bagmandspolitiet er inhabil og derfor skal afsættes. Det har dommerne nu taget stilling til.

Anklagerholdet fra Bagmandspolitiet (SØIK) bestående af specialanklager Jørn Thostrup (tv.) og advokat Ane Kallmayer Bach samt statsadvokat John Brix Pedersen ankommer til retten i Hjørring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

(Opdateret med dommernes afgørelse)

Der er dramatik fra start af i EBH-retssagen om kursmanipulation. Otte tidligere bankfolk fra EBH Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland er på anklagebænken tiltalt for kursmanipulation, mandatsvig og bedrageri, og hvis de dømmes, risikerer de op til otte års fængsel.

Første retsdag begyndte i dag onsdag kl. 10.00 i Retten i Hjørring, men anklagerholdet fra Bagmandspolitiet (SØIK) bestående af specialanklager Jørn Thostrup og advokat Ane Kallmayer Bach havde blot læst anklageskriftet op, da de mødte modstand fra rækken af forsvarsadvokater.

Advokat Arvid Andersen, der er forsvarsadvokat for den tiltalte Finn Strier Poulsen, tidligere adm. direktør i EBH Bank, anførte, at anklager Ane Kallmayer Bach er inhabil og derfor afsættes. Flere af de øvrige forsvarsadvokater tilsluttede sig ønsket om at få anklageren afsat.

Ifølge forsvarsadvokaterne skyldes påstanden, at Ane Kallmayer Bach i en tidligere sag omhandlende EBH Fonden - og dermed flere af de tiltalte personer i denne retssag - har fungeret som civil advokat hos Bruun & Hjejle og forsøgt at få de tiltalte dømt til at tilbagebetale en bonus. Dermed er der ifølge forsvarsadvokaterne rejst tvivl om, hvorvidt Ane Kallmayer Bach kan være objektiv i denne sag, hvilket kræves af en anklager i en straffesag.

Det var efterfølgende op til dommerholdet at bedømme spørgsmålet om inhabilitet. Alle fem på dommerholdet var enige om afgørelsen. De finder ikke, at anklageren er inhabil. Dommerholdet lægger vægt på, at anklageskriftet er udfærdiget, inden Ane Kallmayer Bach begyndte hos Bagmandspolitiet (SØIK), og at hun først begyndte at arbejde med denne sag i oktober 2014.

En af forsvarsadvokaterne, Andro Vrlic, valgte herefter at kære afgørelsen.

Det er i øvrigt de samme dommere, der i to tidligere EBH-retssager i byretten har dømt flere af de tiltalte til fængselsstraf, herunder den tidligere adm. direktør i EBH Bank, Finn Strier Poulsen. I begge tilfælde er de dømte dog efterfølgende blevet frifundet i landsretten.

Samme dommerhold skulle i en af de tidligere sager tage stilling til, hvorvidt vicestatsadvokat Hans Fogtdal fra Bagmandspolitiet (SØIK) var inhabil, fordi han på et møde i Børsmæglerforeningen i Silkeborg valgte at afspille lydfiler, som indgår som bevis i sagen. Dommerholdet i byretten afgjorde, at han ikke var inhabil. Men da sagen kom for landsretten blev Hans Fogtdal erklæret inhabil af landsretsdommerne.