DONG klar til at sælge fibernet

Energigigant gør klar til salg af det fibernet, som skal levere Internet, telefoni og TV til danskerne.

DONG Energy erkender, at salget af fibernet til danskerne går så trægt, at et salg er på tale. Foto: Brian Bergmann, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største energiselskab er klar til at trække sig ud af slaget om at levere telefoni, TV og Internet til danskerne gennem de meget omtalte fibernet.

DONG Energy vil enten sætte fibernettet i hele Nord- og Østsjælland er til salg, sådan som Berlingske Business skrev allerede i maj, eller indgå samarbejde med f.eks. et teleselskab, som kan levere indhold, mens DONG selv leverer forbindelsen. Det fremgår af delårsrapporten for andet kvartal af 2009, som kom tirsdag.

Salg til udlændinge er oplagt

»DONG Energy har startet en proces, der kan udbrede fibernettets store potentiale. Dette skal ske via en dialog med udvalgte danske og udenlandske virksomheder, der tilbyder ydelser inden for telekommunikation, mobil- og internet. Resultatet kan blive, at DONG Energy indgår partnerskab eller finder en køber til fiberaktiviteterne,« står der.

DONG har i første halvår af 2009 brugt 143 millioner kroner på at bygge fibernet i Nordsjælland.

Blandt DONGs væsentligste investeringer i 2008 var netop etablering af fibernet og udendørsbelysning i Nordsjælland og i Københavnsområdet for 0,7 milliarder kroner. Når der graves elkabler ned, lægger DONG samtidig tomme rør, som senere kan fyldes ud med fiberkabler, hvorigennem kunderne kan få telefoni, TV og Internet i direkte konkurrence med især TDC og andre teleselskaber.

Nedskrevet med 152 millioner kroner

Men DONG har måttet nedskrevet værdien af sit fibernet med 152 millioner kroner. Det er nemlig væsentligt sværere at få hul på bylden og dermed få det egentlige gennembrud, hvor danskerne kaster sig over fibernetforbindelserne.

»I forbindelse med nedskrivningstesten er det skønnet, at der i forhold til tidligere skøn vil ske en udskydelse af markedsmodningen. Den tidsmæssige udskydelse har medført en nedskrivning af de dele af fibernettet, der har en så kort levetid, at de under hensyntagen til tidspunktet for markedsmodning ikke kan tjene sig selv hjem,« meddelte energigiganten i årsregnskabet for 2008.

Også de øvrige energi- og elselskaber er presset. Det kniber med at skaffe kunder. MidtVest Bredbånd er således nu solgt helt fra efter at være på randen af konkurs.