Venstre foreslår tele-liberaliseringer

TDC skal straffes, hvis de køber fibernet - og reguleringen af markedet skal fjernes i stor stil. Mobilkunder skal bindes 12 måneder. Det foreslår Venstre.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er både stramdninger og liberaliseringer i det forslag, som Venstres teleordfører Torsten Schack Pederse nu foreslår i dagens udgave af Børsen.

Selv om der er endnu kun er et tale om et forslag fra et enkelt parti, er der alligevel store ændringer på vej, hvis Venstre får sin vilje. I øjeblikket er det eksempelvist kun tilladt at binde mobilkunder i et abonnement i seks måneder - men det vil Venstre nu liberaliserere, så det fremover er tilladt i 12 måneder - et forslag, der mange gange har været fremlagt af branchen selv.

Telebranchen mener blandt andet, at de vil kunne give kunderne billigere priser, mere avancerede telefoner og bedre mobilnet, hvis de kan være sikre på, at kunderne bliver i stalden længere.

Samtidig foreslår Venstre en række andre dramatiske ting. Overtager TDC fibernet fra elselskaberne, skal TDC straffes således at forretningen bliver delt midt over ved tvang. Det skal ske for at skille net-delen fra hovedforretningen, sådan som man har gjort i flere andre lande. Det er en udmelding, der er en knold på banen for TDC, der ellers gerne ville købe Dongs fibernet i Nordsjælland.

Ifølge Venstres teleordfører er det på høje tid, at telelovgivningen liberaliseres, så den passer til markedssituationen i 2009. Den nuværende lovgivning er fra 1999.