Regning for fibernet ender hos Skat

Elselskaberne er begyndt at bogføre deres tab på milliardinvesteringer i fibernet. Det konkurstruede Midtvest Bredbånd regner med at oprette et skraldespandsselskab til gælden.

De danske elselskaber har nu brugt til sammen 7,5 milliarder kroner på at lægge fibernet i jorden. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at det bliver skattevæsenet - og dermed danskerne -, der ender med at få regningen for at redde det elselskabsejede Midtvest Bredbånd fra at gå konkurs.

Bestyrelsesformand Flemming Poulsen, der også er direktør i Nordvestjysk Elforsyningsselskab (NOE), siger til Morgenavisen Jyllands-Posten, at de seks elselskaber, der ejer Midtvest Bredbånd, er ved at finde en partner, som kan sikre den fortsatte drift og de 11.000 kunder. Løsningen bliver formentlig at parkere gæld til Skat, underleverandører og elselskaberne selv i et skraldespandsselskab og derefter sælge resten, som føres videre i et nyt aktieselskab.

Ikke kunder nok

Elselskaberne gik for flere år siden i clinch med teleselskaberne. Våbenet var lysoptiske fiberkabler, gravet ned ved siden af elkablerne, og hvorigennem elselskaberne kan levere Internet i absolut topfart, TV og telefoni gennem et og samme vægstik. Der er tale om hastigheder, der som udgangspunkt er 25 gange større end almindelige Internet-forbindelser, og som næppe vil komme i kapacitetsproblemer de første rigtigt mange år, heller ikke selv om samtlige TV-kanaler skulle leveres i højdefinitionskvalitet (HD).

Men det kniber med at skaffe kunder nok, og derfor begynder elselskaberne nu at bogføre deres tab.

7,5 milliarder kroner brugt

Til dato er omkring 7,5 milliarder af elselskabernes planlagte investeringer i Danmark i fibernet på 15 milliarder kroner gravet ned. Alene Midtvest Bredbånd, der har været blandt de mest udfarende, har siden stiftelsen i 2004 brugt over en milliard kroner men har i dag kun nået et kundetal på 11.000. Midtvest Bredbånd ejes af seks midt- og vestjyske elselskaber men måtte i januar gå i betalingsstandsning. Selskabets bestyrelse har nu frem til 9. juli for at afværge en konkurs.

Energi Fyn har afskrevet 50 millioner kroner af investeringen på 260 millioner kroner. Tre-For i det jysk-fynske Trekantområde tabte i 2008 212 millioner kroner på værdipapirer og bredbånd, det statsejede DONG Energy nedskrev sin investering med 152 millioner, og Grindsted El- og Varmeværk har nu et underskud på over 100 millioner kroner på grund af fibernettet.


Fik du læst:

Snart slut med mobiler til en krone

IT-kæmpe i betalingsstandsning – 13.000 job i fare

Telenor får milliard-dom i Rusland