Dommer afviser at droppe sag mod Google

Aflytningsskandalen kan fortsætte i USA, efter at dommer har afvist at bilægge sagen om Googles fotovognes ulovlige aflytning af trådløse net.

Med de karakteristiske 360-graderskameraer har Googles fotovogne pløjet også Danmark tyndt - men har samtidig ulovligt aflyttet åbne, trådløse net. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En amerikansk dommer har afvist at lade skandalesagen mod Google om ulovlig aflytning af trådløse net falde, og det kan betyde, at internetgiganten kan blive sigtet for ulovlighederne.

Dommer James Ware i San Francisco afviste sent onsdag Googles anmodning om at få sagen bilagt. Den handler om, at Googles fotovogne under optagelser af 360-gradersbilleder til korttjenesten Google Gadevisning samtidig kørte rundt med lytteudstyr. Fotovognene opsamlede data fra alle ikke-låste, trådløse net, som de kom forbi. Dermed blev oplysninger om besøgte netsider gemt på Googles harddiske sammen med beskeder og sågar adgangskoder til netbanken, som blev sendt eller brugt i samme øjeblik.

Skarp aktion i Datatilsynet

Sagen vakte international bestyrtelse, og datatilsyn i en lang række lande skred hårdt ind. I Danmark forlangte Datatilsynet, at samtlige indsamlede data blev slettet på samtlige harddiske og backupdiske, som de havde befundet sig på. Det skulle bekræftes af en uafhængig tredjepart.

Google blev dog ikke slæbt i retten i Danmark, men i flere andre lande verserer sager mod internetgiganten, som har kaldt indsamlingen, der er sket i et halvt år i 30 lande, for en fejl.

Afgørelsen betyder, at Google nu kan sagsøges for overtrædelse af lovene om aflytning.