Google dømt for krænkelser

Schweizisk domstol kræver ordentlig sløring af billeder.

Google skal sløre ansigter og nummerplader, siger domstol i Schweiz. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google er ved en schweizisk domstol dømt for at overtræde reglerne om privatlivets fred.

Retten in Zürich fastslår, at Google - ligesom i Danmark - skal sløre ansigter og nummerpladser, før billeder bringes på Googles korttjenester, Google Maps og Google Gadevisning. Alternativt skal schweizerne give tilsagn, før de publiceres.

»Det at tage og publicere billeder af folk eller ejendomme uden at have spurgt om lov bryder medd retten til privatliv. Enhver af os har ifølge schweizisk lov ret til at udøve kontrol over vore personlige data,« siger Andrea Arcidiacono, talsmand for retten.

Sagen blev indbragt for retten af den schweiziske ombudsmand i november 2009.

Også bøde i Frankrig

»Vi er meget skuffede, eftersom Gadevisning har bevist sit værd over for millioner af mennesker samt for virksomheder og turistorganisationer. Flere end en af fire schweizere har brugt den siden lanceringen i Schweiz. Vi vil nu overveje, hvad dette betyder for Gadevisning i Schweiz, og vore appelmuligheder,« siger Peter Fleischer, som er Googles ansvarlige for at overholde privatlivets fred, til nyhedsbureauet Reuters.

Google skal i givet fald indbringe sagen for den schweiziske højesteret.

I sidste måned fik Google en bøde i Frankrig for at overtræde loven om databeskyttelse. Det var sagen om Googles fotovogne, som ikke blot fotograferede 360 grader rundt men også kørte rundt med udstyr, som opfangede al datakommunikation, der ikke var krypteret, fra de trådløse net, som vognene kom forbi. Dermed blev personlige beskeder, besøg på internetsider, kodeord m.m. opsnappet af Google.