Politi ransager Googles kontor

Internetgiganten mistænkes igen for ulovlig indsamling af personoplysninger uden tilladelse.

Tirsdag morgen stillede politiet på Googles sydkoreanske kontor for at skaffe beviser på ulovlig indsamling af personoplysninger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sydkoreansk politi ransagede tirsdag morgen Googles kontor i hovedstaden Seoul med mistanken om, at internetgiganten ulovligt har samlet oplysninger om folk sammen.

Se TV: Politirazzia på Googles kontor i Seoul

Ransagningen sker, samtidig med at de amerikanske myndigheder overvejer en større undersøgelse af Google og derfor har bedt andre virksomheder om at indsamle data for at kunne granske Googles dominans på området for internetsøgninger.

Ulovlig indsamling af geografiske oplysninger

En talsmand for det sydkoreanske politi bekræfter, at Googles kontor er blevet ransaget, og at politiet leder efter beviser på, at Googles afdeling for mobilannoncer, AdMob, ulovligt har samlet data sammen.

»Vi mistænker AdMob for at have samlet personlige geografiske oplysninger ind uden samtykke eller tilladelse fra den koreanske Kommunikationskommission,« siger talsmanden.

Google samarbejder med politiet om undersøgelsen, der kommer, samtidig med at der er ny ballade om Apples tilsvarende indsamling af geografiske oplysninger fra alle iPhone 4-telefoner - selv i slukket tilstand - og om nu to hackerindbrud hos elektronikgiganten Sony, hvor næsten 100 millioner brugeres personlige oplysninger, heriblandt kreditkortnumre, er blevet stjålet. Også alle mobiltelefoner med Google Android samler oplysninger sammen, har finansavisen Wall Street Journal afsløret.

Google med i aflytningsskandale

Internetgiganten har selv været kraftigt i vælten efter skandalen, hvor det blev afsløret, at Googles fotovogne ulovligt brugte lytteudstyr, mens de kørte rundt og fotograferede gader og stræder til Google Gadevisning, en 360-graders billedvisning på Googles korttjeneste, Google Maps.

Fotovognene indsamlede samtidig oplysninger fra alle ikke-kodede trådløse net, som de kom forbi. Derved blev personlige e-postbeskeder, internetadresser og sågar koder til netbanken m.m. opsnappet.

Datatilsyn over hele kloden reagerede hurtigt og skarpt med krav om at få samtlige oplysninger slettet - på samtlige diske, de har ligget på. I visse lande er der rejst sag mod Google, i andre pågår undersøgelserne fortsat.

Nye danske regler fra 25. maj 2011

Værnet om privatlivets fred er taget til i styrke i takt med, at der navnlig via Internet sker en mere og mere hæmningsløs indsamling og registrering af brugerne.

Det skal nye regler dæmme delvis op for. Fra 25. maj 2011 bliver det nemlig forbudt i Danmark at installere såkaldte »cookies« - små tekststumper, der bruges på mange netsider til at tilpasse siden til en kendt bruger - på folks computere, uden at de ved, at det sker.

Derefter skal man selv sige »ja«, hvis man ønsker at modtage disse cookies, som sikrer, at siden målrettes ens egne interesser og forbrugsmønster, men som samtidig kan misbruges til at samle oplysninger sammen om brugerne - oplysninger, som er mange penge værd, når de sælges videre.

Se TV: Politirazzia på Googles kontor i Seoul