De ultrabærbare skal gøre PCen sexet igen

Giganterne står nu sammen om at give Apple værdig konkurrence på markedet for flotte og fjerlette bærbare computere, som får et ordentligt løft i 2012.

Acer, Asus, HP, Lenovo, LG, Samsung og Toshiba disker op med deres nye modeller på verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES) i denne uge. 15 modeller er klar, og flere end 60 andre kommer på markedet i 2012. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS: Apples modspillere er trukket i arbejdstøjet og agter i 2012 virkelig at give æblemærket værdig konkurrence og puste nyt liv i de bærbare computere ved at gøre dem ultrabærbare, supertynde og med solide hestekræfter gemt i det stadig mindre indre.

Tavlecomputerne rykker i år et sæde tilbage på scenen til fordel for de ultrabærbare, kaldet »ultrabooks«, som virkelig ventes at skulle bjergtage verden og gøre den bærbare computer attraktiv igen.

Acer, Asus, HP, Lenovo, LG, Samsung og Toshiba disker alle op med deres spritnye modeller på verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES) i denne uge. 15 modeller er klar, og flere end 60 andre kommer på markedet i 2012. Kun Dell er endnu ikke klar.

»Ultrabooks er en meget efterspurgt fornyelse af markedet for bærbare PCer, som burde have været her for længe siden, og vil udgøre en ny trussel til de bedste tavle-PCer. Med øget batteritid og bærbarhed vil udviklingen af ultrabærbare bringe nogle af de funktioner, som forbrugerne elsker ved tavle-PCer til de bærbare,« siger Tim Coulling, analytiker hos Canalys, som følger teknologimarkederne tæt.

Lille, sexet og billig

Det er ellers kun syv måneder siden, at verdens største producent af computerchips, Intel, som sidder på 80 procent af verdensmarkedet, tog førersædet og satte kravene til den moderne bærbare. De ultrabærbare må f.eks. højst være 18 millimeter tykke, batteritiden skal op, og designet skal være lækkert.

»De 18 millimeter er kun begyndelsen. Mange komponenter skal redesignes, så priserne kan komme ned. Folk ønsker en bærbar, der er rar, lille, sexet, og som de kan være stolt af, og så skal den kunne købes til normale priser og ikke kun være for de fem procent i toppen af befolkningen. Men man har simpelt hen manglet hestekræfterne til at gøre det muligt,« siger Mooly Eden, der er direktør for Intels store satsning - den største i otte år. Forbilledet for de ultrabærbare er Apples MacBook Air-computer.

Intel demonstrerede på messen, hvordan regnekraften i ultrabook-processorerne nu er stor nok til at håndtere for eksempel komplicerede spil, ligesom talegenkendelse på ni sprog (ikke dansk) med den amerikanske talegenkendelsessoftware Dragon i 2012 er klar til at kunne køre direkte på PCen uden - som hos Apple - at skulle bruge nettet. Også styring af spil med håndbevægelser er på vej, fordi computeren nu er i stand til at trække det.

Priserne på de ultrabærbare ligger endnu på 7.000-8.000 kroner - men ventes allerede om et år at være halveret. Samtidig vil de efterhånden få trykfølsomme skærme, så de kan betjenes med fingrene på skærmen, indtil man har brug for tastaturet til at skrive på.

Microsofts nye Windows 8, som kommer i løbet af 2012, er designet til at fungere på både stationære og bærbare PCer samt tavlecomputere og have tæt samspil med avancerede mobiltelefoner.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).