Danske Bank tættere på nordisk top

Forbedringen i dansk økonomi afspejler sig i Danske Banks regnskab, hvor indtægterne stiger, og tabene bliver mindre. Banken nærmer sig toppen blandt de nordiske giganter målt på afkast, men er stadig ikke i mål, siger topchef Thomas F. Borgen.

Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, ser lyst på opsvinget i dansk økonomi, at forventningernefor hele året opjusteres med to mia. kr. fra over 14 mia. kr. til over 16 mia. kr. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank overraskede alt og alle, da banken onsdag fremlagde et regnskab med fremgang på næsten alle parametre, og hvor særligt et markant fald i nedskrivningerne sprang i øjnene. Ifølge adm. direktør Thomas F. Borgen er fremgangen et spejlbillede af, at dansk økonomi er på rette vej, men banken har også selv arbejdet på at sikre en holdbar vækst i banken, understreger han.

Landets største bank ser nu så positivt på opsvinget i den danske økonomi, og dermed resultatfremgangen i regnskabet, at banken opjusterer forventningerne til årets resultat med to mia. kr. fra over 14 mia. kr. til over 16 mia. kr.

»Vi prøver altid at guide efter bedste skøn, og vi justerede ikke efter første kvartal, da vi var usikre på, om den høje aktivitet i første kvartal ville fortsætte. Nu viste det sig, at den gode kundeaktivitet fortsatte, og i tillæg ser vi, at tab og hensættelser falder til et væsentligt lavere niveau. Det gør, at vi nu opjusterer til over 16 mia. kr.,« siger Thomas F. Borgen.

Markedet reagerede positivt og sendte aktien 3,3 pct. op til 213 kr.

Bankens resultat efter skat lyder i første halvår på 9,4 mia. kr., hvilket er en stor forbedring i forhold til de 6,9 mia. kr. i samme periode året før. Den lave rente spiller en stor rolle, da den godt nok har reduceret Danske Banks nettorenteindtægter, men hvor en indfrielse af et forholdsvis dyrt statslån sikrer banken en flad udvikling på toplinjen.

Stor stigning i gebyrindtægter

Omvendt gavner den lave rente ved, at kunderne i højere grad omlægger boliglån og handler bolig, hvilket giver banken en stigning i gebyrindtægterne, ligesom de attraktive lånemuligheder har medført stigende boligpriser. Det er også positivt for banken, for det gør en masse insolvente kunder solvente og styrker deres betalingsevne. På den baggrund oplever Danske Bank et markant fald i nedskrivningerne, der falder fra 1.267 mio. kr. i første halvår 2014 til 283 mio. kr. i første halvår i år.

Landbruget er fortsat en pine for bankerne og en kilde til store nedskrivninger, men den del fylder ikke det store i Danske Bank.

»Vi har en del eksponering i landbrug, men i forhold til bankens størrelse, så er den mindre og mindre,« siger Thomas F. Borgen.

Nærmer sig nordisk top

De gode resultater i Danske Bank giver et løft i egenkapitalforrentningen, der lå på 9,4 pct. p.a. i første halvår 2014, men som nu er oppe på 12,5 pct. p.a. Dermed har dansk økonomi, der længe har hæmmet Danske Bank i konkurrencen mod de svenske og norske banker, nu løftet banken, og Danske Bank nærmer sig nu sit erklærede mål om at være blandt de bedste af de seks nordiske storbanker målt på afkast.

»Vi har en klar ambition om at være blandt top tre. Vi vil altid være et spejlbillede af de økonomier, som vi opererer i, og Danske Bank er fortsat mest afhængig af dansk økonomi, så det har været positivt, at dansk økonomi vokser, men det er klart, at dansk økonomi fortsat ligger efter Sverige og Norge, men godt foran Finland,« siger Thomas F. Borgen.

På nuværende tidspunkt har Danske Bank blot 1,2 procentpoint op til Nordea på tredjepladsen med en egenkapital- forrentning på 13,7 pct., hvor Danske Bank ved halvåret 2014 havde 4,5 procentpoint op til tredjepladsen, der på daværende tidspunkt tilhørte norske DnB med en egenkapitalforrentning på 13,9 pct.

Thomas F. Borgen vil ikke pege på konkrete forretningsområder, der skal forbedres, men han understreger, at han og bankens 19.000 ansatte hver dag arbejder på at forbedre banken, og at banken ikke er i mål. Danske Bank har blandt andet arbejdet med at skabe en god kvalitet i udlånene ved at sikre sig, at kundernes betalingsevne fastholdes – også ved eventuelle rentestigninger.

»Vi har været meget bevidste om vores udlånsaktiviteter. Vi har lukket ned i de områder, hvor vi mener, at det hverken har skabt værdi for kunder eller aktionærer – et eksempel er Irland – så vores vækst er holdbar på langt sigt,« siger Thomas F. Borgen.

Derudover fremhæver topchefen Danske Banks arbejde med digitale løsninger, hvor Danske Bank ifølge Thomas F. Borgen er den førende bank. Banken udvikler på mange digitale produkter, men den største succes for Danske Bank er fortsat betalings- tjenesten MobilePay, der har gavnet Danske Bank på en række punkter.

»Der er ingen tvivl om, at MobilePay har tilført os en række glade kunder, som er rigtigt glade for at bruge det i hverdagen. MobilePay har også vist, at vi er ledende på produktudvikling af digitale løsninger. Det er bare ét af rigtigt mange produkter, som vi har. Og så er det også interessant for bankens indtjening på sigt. Vi kan ikke måle indtjeningen på kort sigt, da det er en langsigtet investering,« siger Thomas F. Borgen.

Datterselskab mærker også opsving

Fremgangen i samfundsøkonomien afspejler sig også hos Danske Banks datterselskaber. Hos realkreditinstituttet Realkredit Danmark blev resultatet efter skat løftet med en halv milliard kroner fra 1.490 mio. kr. i første halvår 2014 til 2.057 mio. kr. i første halvår i år, hvilket især er fremkommet af kundernes øgede konverteringer af boliglån, der har givet større gebyrindtægter.

Hos pensionsselskabet Danica Pension steg resultatet før skat med 140 mio. kr. fra én mia. kr. i første halvår 2014 til 1,14 mia. kr. i første halvår 2015. Her hjalp de positive takter på aktiemarkederne, da det forbedrede resultat delvis skyldtes en fremgang i investeringsafkastet af egenkapitalen.