Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De bedre tider i dansk økonomi, hvor der endelig efter mere end syv hårde år er tydelig fremgang at spore, er godt nyt for danske banker. De får nemlig i både pose og sæk med færre tab og flere indtægter – på samme tid.
Det ses tydeligt i det nye regnskab fra Danske Bank, som indeholdt en opjustering af det ventede overskud for hele 2015 til 16 milliarder kroner efter skat, netop på grund af en kombination af højere indtægter og lavere nedskrivninger.
»Samme billede vil med stor sandsynlighed kunne ses i de kommende bankregnskaber fra Sydbank, Jyske Bank og flere andre. Bankerne er meget konjunkturfølsomme, og deres indtjening er nærmest et spejl- billede af, hvordan det overordnet set går med makroøkonomien. De bedre tider i dansk økonomi er til klar fordel for bankerne, også selv om økonomien ikke er oppe i de helt høje omdrejninger,« siger bankanalytiker Thomas Eskildsen fra Jyske Bank.
Niels Mengel, der er formand for Dansk Aktionærforening, kalder det »godt for hele banksektoren«, at dansk økonomi så småt er ved at komme ind i en god gænge, hvor der kommer flere nye job, boligpriserne stiger, og aktiekurserne suser i vejret.
»Det gavner alle banker, også det par stykker som stadig ikke har det særligt godt. Sandsynligvis vil vi se færre tab og bedre indtjening også i de kommende bankregnskaber,« siger Niels Mengel.
Problemer i landbruget
Thomas Eskildsen tilføjer, at enkelte banker kan være eksponeret mod sektorer med problemer såsom landbruget, hvorfor de kan komme ud af 2015 med større tab end branchen generelt. Alle banker er også udfordret af den ekstremt lave rente, som gør det vanskeligt at tjene penge på indlån. Bankerne får således 0,0 procent i rente, hvis de placerer penge på en foliokonto i Danmarks Nationalbank, og køber de indskudsbeviser samme sted, er renten på minus 0,75 procent, sådan at de skal betale for at placere penge.
»Det presser bankernes indtjening. Men til gengæld betyder den lave rente, at mange boligejere kan omlægge lån, hvilket gavner bankernes gebyrindtægter. Den lave rente gør det også attraktivt at låne penge til eksempelvis køb af bolig, hvilket øger bankernes udlån. Samtidig betyder de stigende boligpriser, at bankerne får en bedre sikkerhed, fordi en del kunder måske går fra at være insolvente til at være solvente. Dermed behøver bankerne ikke hensætte penge til mulige fremtidige tab på dette område,« siger Thomas Eskildsen.
Fører tab tilbage
Tabene hos Danske Bank har i den første halvdel af året været så beskedne, at de kan tilbageføre nogle af de hensættelser, der er fundet sted tidligere. Det er første gang siden begyndelsen af 2007, hvor dansk økonomi endnu var i fuld hopla, at bankerne begynder at tilbageføre penge fra tidligere hensættelser.
Danske Banks nedskrivninger på kerne-aktiviteter er styrtdykket med 78 procent til 300 millioner kroner i første halvår. Det svarer til en tabsprocent på bare på 0,03 procent af det samlede udlån, og er en del mindre end sidste års tabsprocent på 0,14 procent. Det er især på erhvervskunder, at hensættelserne til tab er blevet mindre, blandt andet takket være færre konkurser og større indtjening.