Danske Bank opjusterer forventningerne til årets resultat

Danske Bank leverer et regnskab for andet kvartal, der overgår forventningerne. Samtidig opjusterer landets største bank forventningerne til årets resultat fra over 14 mia. kr. til over 16 mia. kr.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Det lave renteniveau koster Danske Bank, der især på baggrund af et kæmpe fald i nedskrivningerne alligevel formår at præstere et regnskab for første halvår, der overgår samme periode året inden. Samtidig opjusterer banken forventningerne til årets resultat med to mia. kr.

Danske Bank opnåede i første halvår 2015 et resultat af kerneaktiviteterne på 12,1 mia. kr. før skat. Efter skat blev resultatet 9,4 mia. kr., hvilket er en forbedring på 36 pct. i forhold til første halvår 2014.

Ser man alene på andet kvartal opnåede Danske Bank et nettoresultat på 4.5 mia. kr., hvilket overgik analytikernes forventningerne, der ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates lød på knap 3,8 mia. kr.

»Vores brede forretningsmodel betød, at vi på trods af negative renter leverede et tilfredsstillende resultat for 1. halvår 2015. Resultatet skyldes høj kundeaktivitet, forbedrede makroøkonomiske forhold og faldende nedskrivninger,« siger Thomas F. Borgen, adm. direktør i Danske Bank, i forbindelse med regnskabet.

Danske Bank oplyser, at det lave renteniveau i første halvår har lagt et pres på nettorenteindtægterne, men at det blev opvejet af et fald i fundingomkostningerne - efter Danske Bank har indfriet et forholdsvis dyrt statslån - samt øget investeringsafkast og en positiv udvikling i udlån.

På den baggrund lander nettorenteindtægterne på 10,8 mia. kr. for første halvår, hvilket er det samme som i første halvår året før.

Nettogebyrindtægterne steg med 18 pct. til 6,1 mia. kr., blandt andet efter øget kundeaktivitet i bankenhederne og en stigende lyst hos kunderne til at refinansiere realkreditlån. I alt udgjorde de samlede indtægter 23,2 mia. kr., hvilket er en stigning på seks pct.

Omkostningerne er faldet to pct. til 10,8 mia. kr. i først halvår 2015, og omkostningsprocenten er faldet til 46,4.

Samtidig har Danske Bank oplevet et markant fald i nedskrivningerne på kerneaktiviteterne, der faldt med hele 78 pct. til 0,3 mia. kr. Dette afspejlede en fortsat forbedring af de makroøkonomiske forhold og en forbedring af kundernes økonomi, skriver Danske Bank i regnskabet.

Egenkapitalforrentningen efter skat var 12,5 pct. p.a. mod 9,4 pct. p.a. for første halvår 2014.

»Vores underliggende forretning fortsatte den positive udvikling i takt med, at vi eksekverede vores strategi om at blive en mere kundefokuseret, enkel og effektiv bank. Vi lancerede en række innovative løsninger på tværs af vores markeder, styrkede relationerne til vores kunder og havde en fortsat positiv kundeudvikling,« siger Thomas F. Borgen.

Resultatet betyder, at Danske Bank opjusterer forventningerne til årets resultat fra over 14 mia. kr. til over 16 mia. kr.

»Forventningerne til resultatet efter skat for 2015 opjusteres til over 16 mia. kr. på baggrund af højere indtægter og lavere nedskrivninger,« oplyser Danske Bank.