Danske Bank sender igen penge til Grækenland

Danske Bank tillader igen normale overførsler af penge til Grækenland, efter at banken gennem flere uger alene har overført penge til landet, hvis kunderne forud skriftligt påtog sig det fulde ansvar.

Grækerne stod mandag morgen i lange køer, da de græske banker genåbnede efter tre ugers lukning. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den økonomiske uro ser ud til at bløde op i Grækenland, hvor bankerne efter tre ugers lukning genåbnede mandag morgen. Det betyder samtidig, at Danske Bank også bløder op og nu igen lader erhvervskunderne sende penge til landet uden ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger.

»Vi gennemfører nu overførsler på normal vis. Vi holder naturligvis stadig øje med udviklingen og kommunikerer løbende til vores kunder, hvis tingene skulle ændre sig,« siger Jens Bjørnkjær Gamborg fra Danske Banks presseafdeling.

Den græske regering annoncerede den 28. juni en såkaldt kapitalkontrol for at forhindre et kollaps i bankvæsenet, hvor grækerne i forbindelse med de økonomiske uroligheder i landet trak enorme mængder af kontanter ud af de græske banker og overførte store beløb ud af landet.

Den uoverskuelige situation fik samtidig Danske Bank til at afvise at gennemføre erhvervskunders betalinger til Grækenland, med mindre kunden specifikt ønskede det og i så fald skriftlig accepterede og påtog sig det fulde ansvar for overførslen.

Ifølge Jens Bjørnkjær Gamborg har der dog ikke været problemer med at få de overførte penge frem til rette ejermand.

»Vi har i et stykke tid været lidt ekstra forsigtige for at beskytte vores kunder. Men i forhold til de betalinger, vi har gennemført på vegne af kunder, har der ikke været problemer med, at modtagerne ikke har fået pengene,« siger Jens Bjørnkjær Gamborg.

Han henviser videre til, at de græske banker genåbnede mandag morgen efter at have været lukket ned i tre uger, og at situationen i Grækenland nu er på vej mod at blive normaliseret.

Den græske regering har dog foreløbig fastholdt et beløbsloft over for grækerne, så de maksimalt kan hæve 60 euro om dagen eller 420 euro om ugen. Alligevel er der åbnet en smule op, så grækerne nu kan hæve 420 euro samme dag og dermed ikke behøver at gå i banken hver dag i ugen.

Åbningen af de græske banker medførte mandag lange køer foran bankerne, hvor grækerne ønskede at hæve kontanter, men også for første gang i tre uger kunne få adgang til deres bankbokse.

Danske Bank anbefaler fortsat, at erhvervskundernes pengeoverførsler til Grækenland foretages efter aftale med de græske modtagere af pengene.

»Vi gennemfører igen betalinger til Grækenland, men I skal være opmærksomme på, at en modtagers adgang til betalingen kan være begrænset. Vi anbefaler, at I orienterer jer grundigt om situationen og orienterer jeres græske samarbejdspartnere for at aftale nærmere,« skriver Danske Bank på sin hjemmeside.