Danmark går fri af europæisk gaskrise

Danskerne skal ikke frygte, at naturgasfyret slukker, eller komfuret ikke virker på grund af den europæiske gaskrise. Der er heller ikke grund til at frygte højere gaspriser, lyder meldingen fra Dong Energy.

Foto: Steen Jacbobsen/Scanpix
"Det danske marked bliver ikke ramt af uroen omkring Gazproms forsyninger til Europa gennem Ukraine. De danske forbrugere får ikke problemer med forsyningerne, fordi gassen kommer fra Nordsøen.«

Så kontant er meldingen fra koncerndirektør i Dong Energy, Kurt Bligaard Pedersen, til Business.dk.

Dong har 200.000 erhvervs- og private gaskunder i Danmark, 150.000 i Holland og store grossistkunder i Danmark, Tyskland og Holland, eller sammenlagt en halv million kunder. Største kunder er udenlandske, bl.a. hollandsk-britiske olieselskab Shell og det tyske energiselskab E.ON. Grossistkunderne udgør halvdelen af DONGs gassalg, der ligger på mellem otte og ni milliarder kubikmeter om året.

Stabil gasforsyning
Uroen omkring de russiske gasforsyninger via Ukraine får ikke Dong Energy til at ryste i bukserne.

»Vi har fire ben at stå på,« forklarer Kurt Bligaard Pedersen.Ud over gassen fra DONGs egen produktion i Nordsøen og det store Ormen Lange-felt ud for Norge, som Dong ejer en tiendedel af, modtager Dong forsyninger fra bl.a. Mærsk’s-felter i Nordsøen.

Og i 2012 begynder DONG efter planen at modtage gas fra Rusland, dvs. Gazprom. I 2006 underskrev Gazprom’s ledelse og Kurt Bligaard Pedersen på Dongs vegne aftalen om leverancer af russisk gas til Danmark.

Russisk gas til Danmark uden om Ukraine
Den kommende russiske gas vil dog ikke blive leveret via Ukraine, men via en planlagt 120 km lange rørledning, "Nordstream", der skal gå fra Skt. Petersborg ned gennem finsk og dansk farvand i Nordsøen til Nordtyskland. Det er den første aftale nogensinde om gasleverancer mellem Rusland og Danmark.

Dong skal ifølge aftalen aftage en millard kubikmeter gas om året i 20 år og har mulighed for en kraftig forøgelse af mængderne.

Desuden er Dong ved at bygge en modtageterminal i Rotterdam, så Dong kan får gasforsyninger pr. skib. Gennem aftalen kan Dong Energy importere op til tre milliarder kubikmeter naturgas fra terminalen fra 2011 og 20 år frem. På den måde kan Dong supplere sine forsyninger af naturgas gennem rør fra Danmark, Norge, Storbritannien og Rusland med naturgas fra andre dele af verden.

»Når leverancerne fra Nordsøen i det kommende årti begynder at falde, har vi tre andre forsyningskanaler at satse på,« siger Knud Bligaard Pedersen.

Ingen grund til at frygte prisstigninger
Spotprisen på levering af gas i Europa er steget i dag, men det behøver de danske gasforbrugere ikke at frygte. 90 pct. af de danske forbrguere får nemlig reguleret deres priser efter udviklingen i oliepriserne, og de viser fortsat en faldende tendens.

»Langt de fleste forbrugere skal heller ikke på kort- og mellemlang sigt frygte for prisstigninger på grund af Gazproms reduktion af gasforsyningerne til Europa, da der på kort eller mellemlang sigt ikke sker ændringer af oliepriserne på grund af den her uro,« siger Dongs Kurt Bligaard Pedersen.

Enkelte af Dongs kunder køber gas, der er reguleret efter udviklingen i de aktuelt stigende priser på spotmarkederne i Holland og England. Men da spotmarkederne er relativt små skal der ikke megen nervøsitet til, før priserne stiger, siger Knud Bligaard Pedersen.