Alle gasforsyninger er nu stoppet

Rusland har nu lukket for alle gasforsyninger til Europa via nabolandet Ukraine.

En kvinde kikker på et manometer på gasledningerne i den lille, ukrainske by Bojarka nær Kiev. Rusland har nu lukket helt for gasleverancerne til Europa via Ukraine. Foto: Sergei Supinsky, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Det ukrainske gasselskab Naftogaz meddelte onsdag morgen, at Rusland har stoppet alle leverancer af gas til Europa via de kraftige rørledninger, som går gennem Ukraine.

Det sker som følge af en strid mellem Rusland og Ukraine om en milliardstor regning samt uenighed om, hvad gaspriserne skal være fremover.

Krisen spidser til på et tidspunkt, hvor der er hård vinter med meget lave temperaturer i store dele af Europa.

Gasrationering for virksomheder

Den rumænske økonomiminister Adriean Videanu gik onsdag morgen på TV for at fortælle, at alle forsyninger til landet er lukket, og i både Ungarn og Bulgarien er der indført rationering på gas til virksomheder.

Både Tjekkiet, som netop har overtaget formandskabet i EU, og nabolandet Slovakiet får heller ingen gas længere fra Rusland. I stedet har det tjekkiske gasselskab RWE Transgas indgået aftale om at få norsk gas.

EU får omkring en fjerdedel af sit forbrug af naturgas fra Rusland via Ukraine.

Den russiske premierminister Vladimir Putin beskyldte i går Ukraine for at stjæle gas. Han bakkede fuldt op om det russiske gasselskab Gazproms hårde linie. Gazprom er Ruslands største virksomhed.