Close, but no cigar: Tobaksbosser mister bonus efter nedjustering

Det kommer til at koste direktørerne i Scandinavian Tobacco Group (STG) på pengepungen, at tobaksselskabet er kommet med en stor nedjustering af de finansielle forventninger til 2017.

Scandinavian Tobacco Groups CEO Niels Frederiksen (th.) og CFO Sisse Fjelsted Rasmussen (tv.) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra at have forventet at øge driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, 1-3 pct. venter selskabet nu en negativ vækst på 4-8 pct.

Samtidig ventes salget nu at vise et moderat negativ fald, mens der tidligere var sigtet efter en flad udvikling.

Scandinavian Tobacco Groups direktion har et kortsigtet bonusprogram, der er bundet op på EBITDA-vækst og lagerreduktioner.

Topchef Niels Frederiksen kunne få en bonus på 20-40 pct. af sin årlige løn, mens det for resten af direktionen er 25-50 pct., hvis de levede op til nogle interne målsætninger.

STG vil ikke oplyse de konkrete mål, men bekræfter, at der skal være tale om positiv EBITDA-vækst, og at der ikke bliver udbetalt bonus ved et fald i EBITDA-indtjeningen, som tobaksselskabet nu regner med.

I 2016 fik Niels Frederiksen 6,4 mio. kr. i grundløn, mens den øvrige direktion fik 3,7-4,6 mio. kr.

Den øvrige direktion består af finansdirektør Sisse Fjeldsted Rasmussen, salgs- og markeringsdirektør Christian Hother Sørensen samt Vincent Crepy, ansvarlig for supply chain, og Craig Reynolds, der har ansvar for selskabets forretning for håndrullede cigar og det nordamerikanske marked.

Den primære årsag til nedjusteringen er nogle afledte problemer af nyt it-system, som har givet udfordringer på især lagre og kundeservice, mens en ventet fremgang i salget af maskinfremstillede cigarer er udeblevet.

På aktiemarkedet har STG-aktien fået en hård medfart torsdag, hvor aktien dykker hele 16,9 pct. til 103 kr. og dermed ikke er langt fra de 100 kr., som den blev børsnoteret til i starten af 2016.

Derudover må direktørerne også se værdien af deres respektive aktiebeholdninger falde tilsvarende med aktiekursen.

Ifølge STG's årsrapport har topchef Niels Frederiksen 25.000 aktier, salgs- og markeringsdirektør Christian Hother Sørensen ejer 20.000, mens finansdirektør Sisse Fjeldsted Rasmussen har 15.000. Disse aktieposter er blevet 315.000-525.000 kr. mindre værd torsdag.