Carlsbergs nye opkøbskapacitet vil ikke blive udnyttet fuldt

Carlsberg øger med Carlsbergfondets planlagte ændring af fundatsen sin opkøbskapacitet med næsten 100 mia. kr., men det er yderst tvivlsomt, at krudtet vil blive udnyttet fuldt ud, mener franske Société Générale.

Carlsberg øger med Carlsbergfondets planlagte ændring af fundatsen sin opkøbskapacitet med næsten 100 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCUS BRANDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi har regnet os frem til, at Carlsberg kunne udstede op til 210 mio. nye B-aktier, hvilket vil rejse 95 mia. kr., hvis de blev solgt med en rabat på 20 pct. i forhold til den aktuelle kurs. Da det er mere end Carlsbergs nuværende markedsværdi, er det usandsynligt, at det vil blive udnyttet fuldt ud, men det giver en indikation af grænserne for Carlsbergs mulige ambition, skriver den franske storbanks analytikere.

Samtidig med, at Carlsbergfondet ønsker fundatsen ændret, er kravet om en ejerandel på mindst 25 pct. af aktiekapitalen bortfaldet, mens kravet om en stemmeandel på mindst 51 pct. opretholdes, meddelte Carlsberg, at udbytteraten ventes forhøjet fra 17 pct. sidste år til 25 pct. over de næste to år. Société Générale estimerer, at det vil øge Carlsbergs udbytteomkostninger med 500 mio. kr. til 1,5 mia. kr.

Den positive kursreaktion er udeblevet. Det indikerer ifølge børshuset, at markedet erkender muligheden for, at der kan komme en fremtidig rettet emission, hvor nogle af de penge, som aktionærerne får fra øgede udbytter, skal sendes tilbage til Carlsberg, hvis aktionærerne skal undgå af at blive udvandet.

Société Générale giver i øvrigt sit bud på, hvordan Carlsbergs resultater i Rusland for tredje kvartal falder ud. Det bliver ikke kønt, mener børshuset, der forudser et grumt resultat i Rusland som følge af store lagernedbringelser og en fortsat nedgang i forbruget i høje encifrede procenttal.

- Ledelsen vil få svært ved at fastholde forventningerne uden at bryde markedsføringsbudgettet, lyder det.

Société Générale har anbefalingen "hold" af Carlsberg og et kursmål på 560 kr. Carlsbergs B-aktie falder med 0,2 pct. til 564,75 kr. mandag middag.

/ritzau/FINANS