Carlsberg kan købe ind for 120 milliarder

120 milliarder kroner. Så meget kan Carlsberg rejse ifølge beregninger foretaget af Børsen. Bryggeriet ruster sig dermed til kampen om de allerstørste indkøb på ølmarkedet.

Carslbergfondets formand, professor Flemming Besenbacher, står bag endnu en »grundlovsændring,« som giver mulighed for at rejse 120 milliarder kroner til opkøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsberg ruster sig med den kommende fundatsændring i Carlsbergfondet til at foretage det største opkøb en dansk virksomhed nogensinde har foretaget. Bryggeriet kan rejse hele 120 milliarder kroner ved at sælge nye aktier at købe op for, viser beregninger foretaget af Dagbladet Børsen. 

Dermed kan Carlsberg købe et bryggeri, der er større end sig selv målt på den aktuelle markedsværdi, skriver avisen. Men vi vil formentlig se en aktieudvidelse over flere trin.

»Hvis man vil lave transformationelle opkøb som dem Heineken, AB-Inbev og SABMiller har foretaget i de senere år, så er man oppe i beløb i den størrelsesorden, du nævner der. Men man vil ikke komme til at se én aktieemission, der gør det her i Carlsberg. Man vil måske over de næste tre-fire år komme til at se to eller tre aktieemissioner, der så vil bringe os op til det loft, hvor vi har 51 pct. af stemmerne,« siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsberg og formand for Carlsbergs hovedaktionær, Carlsbergfondet, i Børsen.

Carlsberg vil altså være med helt fremme blandt verdens allerstørste i ølindustrien, og det kræver finansiel fleksibilitet. Nummer et på markedet, AB-Inbey, har købt mexicanske Grupo Modelo for 110 milliarder kroner, SABMiller, verdens nummer to, har erhvervet australske Foster's for knap 60 milliarder kroner, og verdens tredjestørste, Heineken, har købt mexicanske Femsa og Asian Pacific Breweries for henholdsvis 40 og 24 milliarder kroner. Og nu rykker Carlsberg op og kan være med i kampen om de mest interessante opkøb.

»Før det her kunne vi rejse et pænt stort tocifret milliardbeløb, men det var ikke nok for at være med, når man ser på de store transaktioner, der har været i de seneste tre-fire år,« siger Flemming Besenbacher.

I fredags offentliggjorde Carlsbergfondet planer om at ændre på fundatsen, som fungerer som en slags grundlov for fondets arbejde. Fondet skal fortsat have mindst 51 procent af stemmerettighederne, men ændringen i fundatsen betyder, at fondet ikke længere behøver at eje mere end 25 procent af aktiekapitalen.