Byggeriets nye talsmand

Skatteeksperten Bo Sandberg begyndte i mandags som cheføkonom i Dansk Byggeri, der vil optrappe presseindsatsen. Han balancerer fint mellem erhvervsorganisationer og fagbevægelse og er tit i medierne.

Bo Sandberg begyndte i mandags som chef-økonom i Dansk Byggeri. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh. Fold sammen
Læs mere

I mandags begyndte 44-årige Bo Sandberg som cheføkonom i Dansk Byggeri, der gerne vil fylde lidt mere i mediebilledet og har ansat den hidtidige skattepolitiske og erhvervsøkonomiske chef i Dansk Erhverv.

Sandberg, der også har en fortid i Håndværksrådet, byggefagforeningerne i BAT-kartellet og Fødevareministeriet, har længe optrådt hyppigt i medierne og var nummer 28 på den seneste liste over mest citerede økonomer fra dagbladet Børsen.

»Øget synlighed er da en del af udfordringen, men Dansk Byggeri har en stærk profil, og jeg har en ydmyg tilgang. Jeg kommer til at indgå i et team, og indimellem går budskaberne via mig, nogle gange via andre. Jeg kan måske røre lidt rundt i gryden, men ingen skal tro, de er mirakelmagere,« siger Bo Sandberg.

Grundigt studie

Den nye bygge-cheføkonom kastede sig som 20-årig over polit.-studiet på Københavns Universitet, men det tog over ti år at blive helt færdig. Det skyldtes et politisk engagement i blandt andet DSU og studenterorganisationen Frit Forum, kombineret med studenterarbejde i Dansk Metal og for de danske socialdemokrater i EU-Parlamentet – i øvrigt mens sekretariatslederen i Bruxelles hed Helle Thorning-Schmidt.

Også den flere gange udskudte værnepligt forsinkede, men som 30-årig og nybagt far fik Sandberg afleveret specialet, der vandt en prisopgave udskrevet af Skatteministeriet.

I sit nye job håber Bo Sandberg at kunne trække byggebranchens synspunkter ind i den samfundsøkonomiske debat. På kort sigt skal branchen skubbes i gang, så beskæftigelsen kan stige fra det nuværende niveau, som er cirka ti procent under det historiske gennemsnit.

»Vi skal have gang i væksten i den private sektor, som stort set ikke bygger noget i øjeblikket. I fremtiden skal vi have selvbærende vækst, så vi undgår en ny boligboble, og vi kan udbygge boligjobordningen, så vi gør mere sort arbejde hvidt.«

På lidt længere sigt er han fortrøstningsfuld.

»Industrien og landbruget kæmper med mere strukturelle udfordringer. Byggeriet befinder sig i en dyb bølgedal, men det er primært konjunkturbestemt og vil ændre sig. Med stigende velstand vil familierne kræve mere plads, og der er flere singler, og det vil slå ud i flere boliginvesteringer.«

Bo Sandberg ser gode muligheder for branchen i flere energirenoveringer, i et udvidet og enklere håndværkerfradrag med inspiration fra den svenske ROT-model, og i øget brug af OPP, altså offentligt-privat partnerskab, som vi herhjemme har »et ret jomfrunalsk forhold til«.

Politik på pause

Sideløbende med karrieren i organisationsverdenen har Bo Sandberg fastholdt det politiske engagement. Blandt andet var han lokalformand, da Socialdemokraterne i København pludselig måtte sig farvel til overborgmester Jens Kramer Mikkelsen og gik i gang med et internt valg, der banede vej for Ritt Bjerregaard.

Året ud er han stedfortræder i regionsrådet for hovedstaden, og frem til 2012 var han folketingskandidat i Københavns Storkreds. Med Thorning-Schmidt og Karen Hækkerup blandt konkurrenterne og ringe chancer for valg er politik indtil videre sat på pause.

Det kan ligne en svær balancegang at være aktiv socialdemokrat og arbejde i erhvervsorganisationer, der traditionelt er præget af borgerlige holdninger. Bo Sandberg mestrer dog kunststykket, vurderer Henrik Garver, direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører og medlem af interessegruppen for en københavnsk havnetunnel, hvor Sandberg er koordinator.

»I Bos tilfælde giver det ikke konflikter, og han kan måske gøre tingene mere nuancerede og skabe forståelse for synspunkter blandt arbejdstagere, hvilket kan være nøglen til at opnå resultater. Han er kendetegnet ved en høj, faglig integritet og en god evne til at sætte tal ind i en overordnet sammenhæng,« lyder skudsmålet.

Færøerne og fodbold

Fritiden tilbringer Bo Sandberg gerne i sommerhuset i Blekinge sammen med de tre drenge og ægtefællen, der også er cand.polit. med fortid i DSU og i dag er direktør for en fagforening.

Med en mor fra Klaksvik har han tilbragt mange somre på Færøerne og taler sproget nogenlunde. Turen går fortsat gerne til Nordatlanten – eller til Berlin, Bruxelles, Paris, Rom og allerhelst London, hvis det kan kombineres med en Premier League-kamp med favoritholdet Arsenal.