Dyk i industriproduktion understreger svaghed

Udviklingen understreger ifølge Dansk Erhverv, at vendingen i dansk økonomi ikke ligger lige om hjørnet, og at industrien også mere strukturelt er ved at miste fodfæste.

Læs mere
Fold sammen

Den danske industriproduktion er efter et lille fald i november faldet samlet 3,1 pct. de seneste tre måneder i forhold til de foregående tre måneder. Udviklingen understreger ifølge Dansk Erhverv, at vendingen i dansk økonomi ikke ligger lige om hjørnet, og at industrien også mere strukturelt er ved at miste fodfæste.

- Selvom dansk eksport fortsat holder et pænt niveau, så er det ikke nok til at hæve industriproduktionen. Og selvom selve industrien ikke fylder så meget i det økonomiske landskab som tidligere, har sektoren alligevel stor betydning andre steder i erhvervslivets værdikæde eksempelvis for engroshandel og transport og dermed for den samlede vækst- og beskæftigelsessituation. Og dagens sløje industriproduktionstal er endnu et vidnesbyrd om, at det heller ikke blev i 4. kvartal 2012, at dansk økonomi vendte sig i positiv retning, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv i en kommentar.

Også i Danske Bank hæfter økonomerne sig ved udviklingen over de seneste tre måneder, og tallene viser ifølge bankens økonom Jens Nærvig Pedersen, at den stærkt eksportafhængige industri i øjeblikket er udfordret af den økonomiske afmatning der har ramt flere af vigtige eksportmarkeder - særligt i Tyskland og Sverige, men også i det øvrige i Europa.

- Der er ikke umiddelbart udsigt til fremgang i industriproduktionen de kommende måneder. Således har industritilliden de seneste måneder ligget omkring nulpunktet. Virksomhederne i industrien forventer således hverken fremgang eller tilbagegang de kommende måneder, men snarer stilstand, skriver Jens Nærvig Pedersen i en kommentar.