Byboerne handler mest på nettet

Stadig flere danskere handler over nettet, men der er stor forskel på engagementet mellem land og by.

Det er de danskere, der er fysisk tættest på flest butikker, der benytter online-handlen mest, afslører undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere danskere svinger dankortet i online-forretninger som Netflix, e-bay og trendsales.dk, når de skal shoppe underholdning, møbler og tøj.

En ny undersøgelse, som Dansk Erhverv har fået foretaget, viser, at fire ud af fem danskere har e-handlet det seneste halve år.

Alene i 2014 købte danskerne ind for 80 milliarder over nettet.

Som en kuriøsitet er det dog de danskere, der er fysisk tættest på flest butikker, der benytter online-handlen mest, afslører undersøgelsen.

Således har 89 procent af beboerne i København og Frederiksberg Kommuner handlet online det seneste halve år, mens det tilsvarende tal for øer som Læsø, Fanø, Samsø, Ærø, Langeland og Bornholm er 66 procent.

Alligevel vurderer Marie Louise Thorstensen, der er politisk konsulent hos Dansk Erhverv, at andelen i land- og yderkommuner er forholdsvis høj.

»E-handlen giver folk i alle egne af Danmark nogle nye muligheder for at få nem adgang til detailhandlen, uanset om de bor i storbyerne med lettere adgang til fysiske butikker eller i yderområderne, hvor der er lidt længere mellem butikkerne,« siger politisk konsulent Marie Louise Thorstensen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

En stor del af de online-handler rækker helt til udlandet. Godt hver fjerde danske køb foregår i en netbutik i udlandet, eller hvad der svarer til 20 milliarder kroner.

»Grænsehandlen har ændret karakter. Traditionelt har grænsehandel været karakteriseret ved, at især danskere, der bor relativt tæt på den tyske grænse, ofte kører til Tyskland og grænsehandler. Med e-handlen har de geografiske afstande fået mindre betydning, og e-grænsehandel har vundet indpas i langt større dele af landet, idet folk kan sidde hjemme i stuen og handle i udenlandske netbutikker,« siger Marie Louise Thorstensen.