Blå politikere lægger op til lempligere kapitalkrav efter Nykredit-møde

Folketingets erhvervsordførere var fredag formiddag til møde hos ledelsen i Nykredit, som fremlagde sin begrundelse for at hæve bidragssatserne. Den borgerlige fløj mener, at kapitalkravene til finanssektoren måske er strammet for meget.

Brian Mikkelsen (C) fra Folketingets Erhvervsudvalg taler med journalister efter mødet hos Nykredit om bidragssatserne fredag d. 4 marts 2016 i København. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Fredag morgen var Folektingets erhvervsordførere inviteret til kaffe hos ledelsen i Nykredit. Her forsøgte ledelsen at fremlægge dokumentation for, hvorfor koncernen til sommer hæver bidragssatserne for deres realkreditkunder.

Efter mødet lagde ordførerne fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Konservative op til at lempe de danske kapitalkrav til finanssektoren.

»Vi har fået bekræftet, at det er den øgede politiske regulering, som har betydet, at boligejerne nu kommer til at betale højere bidragssatser, og det bliver dyrere at sidde i boligerne,« siger Brian Mikkelsen (K).

Han vil nu se på, om man fra politisk side skal lempe de danske kapitalkrav til bankerne.

Han bakkes op af erhvervsordføreren fra Dansk Folkeparti, Hans Kristian Skibby, der dog peger på, at en stor del af kravene til bankerne kommer fra EU.

»Jeg vil ikke kalde det,  jeg har set dokumentation. Jeg har fået ledelsens orrientering om, hvad de vurderer, der vil komme af krav fra EU. Der ligger en masse forskellige ting, som jeg bestemt ikke bryder mig om, fordi det er noget, der kommer fra EU. Det er overstatsligt, og det er noget, der ikke er fornuftigt i forhold til det meget unikke realkreditsystem, vi har i Danmark. Derfor er opgaven, der ligger hos ministeren at få stoppet de her planer inden for EU«.

Samtidigt mener Hans Kristian Skibby, at der skal ses på den danske regulering af bankernen.

»Den danske regulering er nogle steder temligt sikkert også blevet overgjort, og vi kan se, at i nogle af de ting, vi lavede helt tilbage i bankpakkerne, er der nogle steder, vi måske har strammet skruen for meget i forhold til at stille danske solideringskrav,« siger Hans Kristian Skibby.

Morten Bødskov fra Socialdemokraterne ville ligesom de øvrige ordførere ikke referere præcis, hvilken dokumentation Nykredit fremlagde. Han mener til gengæld, at Nykredit selv må stå på mål for det, de lægger frem.

»Vi står på mål for det, der er indført lovgivningsmæssigt, men omvendt vil vi også gerne snart hen i en situation, hvor vi kan få lidt mere konkurrence, som kan gøre det billigere for kunderne,« siger Morten Bødskov.

Til Ritzau siger Ida Auken (R), der også var med til mødet, at Nykredit forsat har et forklaringsproblem over for deres kunder.

»Jeg har set begrundelserne, og jeg tror, at de kan forklare sig bedre over for kunderne,« siger Ida Auken.

Efter mødet i Nykredit tog erhvervsordførerne videre til møde i erhvervsudvalget, hvor man må formode, at Nykredit-sagen også vil stå højt på dagsordenen.