Biva-ejere presses af negativ presse-omtale

De to kapitalfonde bag Biva, der er i betalingsstandsning, står til image-mæssige skrammer. Total tavshed fra fondene om årsagen til kollapset.

Det er Odin Equity Partners og Dania Capital der i fællesskab ejer møbelkæden Biva Fold sammen
Læs mere
Odin Equity Partners og Dania Capital står til mere end bare en finansiel lussing i forbindelse med betalingsstandsningen i den fællesejede møbelkæde Biva.

Fondenes troværdighed som virksomhedsejere er kraftig svækket som følge af det kuldsejlede ejerskab, da stifter og nuværende mindretalsaktionær, Henry Johansen, via medierne har givet indtryk af, at det er den store gæld, som fondene har pålagt virksomheden, der har tvunget lavpris-møbelkæden i knæ.

Overfor flere medier har Henry Johansen sagt, at Bivas drift er ganske udmærket, men at det er den store gældssætning under det nye ejerskab, der trækker tæppet væk under virksomheden, fordi en nedgang i indtjeningen medfører mangel på likvider til at servicere den 410 mio.kr. store gæld.

Gearing lig med kollaps
Dermed fremstår de to mindre kapitalfonde i offentligheden som skurkene i denne sag, hvor deres hårde gearing af virksomheden har betydet et kollaps for stifterfamilien, hvor datteren Mille er kendt fra reklamerne i tv.

”Det er helt sikkert, at det ikke er positiv reklame for de to fonde, det der foregår i øjeblikket,” siger Søren Nørbjerg, adm. direktør og partners hos Advizer, der er landets førende corporate finance-hus, altså rådgivere, i forbindelse med køb og salg af mindre – og mellemstore virksomheder.

Han understreger, at han opfatter de to kapitalfonde som værende både dygtige og professionelle og har svært ved at forstå, hvad der er gået galt.

”Nu ser jeg jo kun på det udefra, så der er mange informationer, man ikke har adgang til. Men der kan ske mange ting i en virksomhed i løbet af et par år, så jeg tror, at man skal passe på med entydigt at kritisere de to fonde,” siger han.

Men ifølge Henry Johansen, så har virksomhedens underliggende drift, trods lidt problemer, udviklet sig udmærket. Det tyder vel på, at det er den store gæld, der er synderen?

”Man skal huske på, at der er mange interessenter i en sådan sag, hvor de to fonde, stifterne, den nye direktør, som også ejer aktier, og bankerne skal blive enige om, hvordan man kommer videre. Noget er jo tydeligvis gået galt, for normalt kan man sagtens finde en ordning i ejerkredsen, så der kommer friske penge til at fortsætte, når nu virksomheden tilsyneladende er temmelig sund,” siger Søren Nørbjerg.

Men noget tyder vel på, at det er gælden, der er problemet, som stifteren også hævder. Hvis det forholdt sig modsat, så ville de to fonde vel melde ud, hvordan de så på tingene?

”Typisk er der en aktionæroverenskomst i privatejede virksomheder, hvor man aftaler, at ejerne ikke må udtale sig om virksomhedens drift og om de øvrige aktionærer. Det er formodentlig fondenes problem, at de p.g.a. aktionæroverenskomsten ikke kan melde ud til pressen og offentligheden, hvordan de ser situationen”.

Men Henry Johansen har da meldt meget klart ud, så kan fondene vel også bare give deres syn på sagen? Er det ikke bare typisk kapitalfondene at de er ekstremt lukkede?

”Det kan jo være, at Henry Johansen bryder en aktionæroverenskomst ved at udtale sig om interne forhold, men det ved jeg jo ikke. Og fordi én aktionær måske bryder en overenskomst, så giver det ikke andre aktionærer ret til at gøre det samme,” siger Søren Nørbjerg fra Advizer, der hvert år er inde som rådgivere ved en lang række virksomhedstransaktioner.

Rammer ikke fondenes image
Han vurderer, at Odin Equity Partners og Dania Capital ikke kan undgå at blive ramt på deres image som følge af sagen, bl.a. fordi mange virksomhedsejere, når de skal sælge deres virksomhed, tjekker op på feltet af interesserede købere for at se, om de har leveret varen i forbindelse med andre virksomhedsovertagelser.

”Sælger ønsker typisk en ejer, som kan drive virksomheden videre i samme ånd, som dem selv. De ser meget gerne, at de nye ejere videreudvikler virksomheden og tager den videre til næste skridt, så det spiller bestemt en stor rolle, at man kan fremvise en stærk track-record,” siger Søren Nørbjerg.

Adm. direktør Thomas Dywremose fra Dania Capital har trods gentagne henvendelser ikke besvaret Business.dks henvendelser.