Bella klar til bygge-comeback efter hotelmareridt

Med ny storaktionær i ryggen vil Bella Center omdanne store p-arealer til kontorer, boliger og mere konferenceplads for et par milliarder kroner. Det skal give flere hotelgæster og øge indtjeningen.

Byggeriet af Bella Sky Comwell-hotellet var ved at slå benene væk under Bella Center, som med ny ejer i ryggen er klar til nye, store investeringer. Blandt andet skal selve kongrescentret udbygges for at tiltrække flere arrangementer – og dermed også flere gæster til hotellet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods flere års trængsler og underskud i kølvandet på den milliardstore investering i det firestjernede Bella Sky Comwell-hotel gør Skandinaviens største udstillings- og kongresvirksomhed klar til nye, store byggerier.

Bella Center, der i 1975 flyttede til forblæste pløjemarker på Vestamager, vil integreres bedre i Ørestad, som siden er opstået næsten hele vejen rundt om kongrescentret.

»Hvis vi kan gøre det hele, kan vi hæve bebyggelsesprocenten fra 70 til 110 ligesom i Ørestad. Det giver mulighed for at bygge omkring 100.000 kvm, og det svarer vel til et par milliarder kroner,« siger adm. direktør Arne Bang Mikkelsen i et interview med Berlingske Business Ejendomme.

Se også: Sådan bygger Bella

Planerne omfatter mere kongreskapacitet samt byggeri af kontorer og boliger og udspringer af en visionsplan fra 2010. Den troede alle imidlertid død efter et par rædselsår for Bella Center. Kongresvirksomheden gik i gang med at opføre et kæmpe hotel efter to rekordår i 2008 og 2009.

Men byggeriet blev dyrere end ventet, og da det arkitektonisk spektakulære Bella Sky slog dørene op i maj 2011, var der sket massiv udbygning af hotelkapaciteten i hele hovedstaden. Ydermere var finanskrisen slet ikke overstået, men blev tværtimod ved og ved.

Det udløste en nedskrivning på en kvart milliard kr. i 2011-regnskabet, som i forvejen var tynget af underskud på driften. Der var behov for ny kapital, og det skabte tumult i den brogede ejerkreds.

I sensommeren 2012 var kapitalfonden Solstra på plads som ny storaktionær, men først i februar i år kom 150 mio. kr. i kassen fra en længe varslet kapitaludvidelse. Og 2012-regnskabet viste underskud før skat på 20 mio. og gæld på over halvanden mia.

Ikke desto mindre har Arne Bang Mikkelsen fået grønt lys fra Solstra til at genoptage arbejdet med de tre år gamle investeringsplaner.

»Som jeg ser det, har Solstra de økonomiske muskler, der skal til, og vi vil løfte så meget som muligt selv, formentlig inden for fire-fem år,« siger Bang Mikkelsen.

Selv om han runder 70 år i morgen, har den nye hovedejer bedt ham om at blive på direktørposten frem til udgangen af 2015, og i de næste to-et-halvt år vil han dels vise, at Bella Sky-investeringen var en god idé, dels forsøge at søsætte de store byggeplaner.

En del af forudsætningen for dem er, at Bella Center kan få hævet byggeprocenten for sine store arealer til niveauet i Ørestad, og det skulle kommunen ifølge Arne Bang Mikkelsen være villig til.

Fremstød i London

Retten til at bygge mere kan i sig selv skabe ekstra værdi, men derudover skal de planlagte tiltag styrke den eksisterende forretning, skabe mere liv i området og ikke mindst give flere hotelgæster.

»Vi vil gerne bygge en fleksibel multi-udstillingshal tæt ved metroen, for vi fornemmer, at der er gode muligheder for at øge forretningen. Der kommer flere og flere kongresgæster til København, og til efteråret åbner vi kontor i London med en-to mand i første omgang for at få flere arrangementer,« siger den mangeårige Bella-topchef.

Planerne omfatter desuden at bygge flere kontorer, formentlig til udlejning, og måske også boliger. Bella-området, der engang lå afsides, ligger i dag nærmest i ske med den voksende Ørestad.

De kommende byggerier skal udføres på Bella Centers store parkeringsarealer, og som konsekvens vil Bella Center bygge et stort P-hus til de mange firhjulede konferencegæster.

Et enkelt element fra 2010-visionen er dog droppet: Dengang ønskede Bella Center sig en multiarena til eksempelvis store koncerter, men i mellemtiden er Copenhagen Arena søsat med ventet åbning i 2015 få minutters metrokørsel syd for Bella Center.

Arne Bang Mikkelsen forventer umiddelbart efter sommerferien at igangsætte tegnearbejdet med en samlet masterplan.