Forsigtig ros fra eksperter til Bellas byggeplaner

To ejendomsfolk tror på Bella Centers planer, men anbefaler byggeri i etaper. Hovedstadens turistchef jubler.

»I øjeblikket er det 'safety first', specielt inden for fast ejendom, så Bella Center skal nok vende skråen, inden virksomheden går i gang,« siger ejendomseksperten Bjarne Boye Nielsen (bill.) fra BBN Consult. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bella Center får forsigtig eksport-ros for sine genoplivede planer om at bygge for rundt regnet to milliarder kr. fordelt med øget kongreskapacitet, boliger og flere kontorer – og med forventning om at få grønt lys til at øge byggeprocenten fra 70 til de 110, der gælder i Ørestad.

»Det er meget fint at indkassere en øget byggeret, og investeringsmæssigt lyder det som et fornuftigt projekt på et senere tidspunkt. Men i øjeblikket er det »safety first«, specielt inden for fast ejendom, så Bella Center skal nok vende skråen, inden virksomheden går i gang,« siger ejendomseksperten Bjarne Boye Nielsen fra BBN Consult.

Bjarne Boye Nielsen peger på, at der ikke mangler boligprojekter i Ørestad, og at der ligeledes er mange kontormuligheder i hovedstaden, ikke mindst i Nordhavn. Dén bydel nyder i hans øjne godt af, at mange beslutningstagere privat bor nord for København – og dermed har tættere til Nordhavn end Ørestad.

Flere etaper

Også en erfaren erhvervsmægler ser perspektiver i planerne, men understreger samtidig, at det er vigtigt at gå forsigtigt til værks.

»Det lyder på mange måder fornuftigt, og byggepriserne er i hvert fald fornuftige i øjeblikket. Kontormarkedet i Ørestad har det fint, og Bella Center har selv en god udlejning, men der er voldsomt mange ubenyttede byggeretter og dermed mange potentielle konkurrenter,« påpeger Peter Winther, administrerende direktør og partner i Sadolin & Albæk.

Han hæfter sig ved, at boligmarkedet i København er vendt efter flere års befolkningstilvækst. Derfor vurderer han, at Bella Center kan satse lidt mere på boliger end kontorer og samlet skal nøjes med at igangsætte en mindre del af de forventede i alt 100.000 kvm.

»Det vil være klogt at tage det i etaper. På kort sigt kunne det for eksempel være boliger for 10.000-20.000 kvm og kontorer for 5.000-10.000 kvm,« siger Peter Winther.

Han anslår, at det samlede byggeri vil strække sig over »mindst fem og snarere syv år«, når den endelige beslutning er truffet – og det vil nok tage halvandet-to år fra nu.

Bella Center skal fortsætte sine drøftelser med Københavns Kommune og går snart i gang med en masterplan. Senere skal en ny lokalplan behandles politisk og dernæst i høring.

Gavner København

De to ejendomseksperter ønsker ikke at vurdere planerne om at udbygge selve kongres-centret, men den del af projektet vækker til gengæld jubel i Wonderful Copenhagen, der skal fremme turisme.

»Det er en god nyhed for byen, og vi er rigtig glade for, at Bella Centers nye ejere tror på vækst i kongresmarkedet. Vi har aldrig før haft så mange forespørgsler om mulige kongresser og større konferencer, og det vil være enormt hjælpsomt med en udvidelse i Bella Center,« siger adm. direktør Lars Bernhard Jørgensen.

Hovedstaden har længe haft godt fat i lægekongresser og internationale arrangementer for medicinbranchen, og FNs klimatopmøde i 2009 har ifølge turistdirektøren styrket Københavns position på det internationale kongresmarked.

København er også begyndt at få godt fat inden for miljø, energi og cleantech – eksempler er Energy Europe-messen i maj og den store europæiske vindmesse EWEA i april sidste år.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar til byggeplanerne fra overborgmester Frank Jensen (S), som dog først vil forholde sig til et færdigt projektforslag fra Bella Center.