Mr. Bella tager en tørn til

Rund dag. Morgendagens 70 års fødselar Arne Bang Mikkelsen har længe været »Mr. Bella Center«. Han blev ansat i 1975 og har lige forlænget sin kontrakt.

Direktør for Bella Center Arne Bang Mikkelsen fylder 70. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både professionelt, privat og politisk har Bella Centers mangeårige topchef, Arne Bang Mikkelsen, oplevet masser af dramatik.

Læsere af Berlingske Business vil kende til de trængsler, som morgendagens 70 års fødselar og landets største kongresvirksomhed har gennemlevet de senere år. Efter jubelåret 2009, da både det store FN-klimatopmøde og den olympiske kongres gav masser af arrangementer og indtægter, blev især 2011 et rædselsår. Finanskrisen trak ud, og Bella Sky Comwell-hotellet med over 800 værelser røg fra dag ét ud i benhård priskonkurrence efter en omfattende hoteludbygning i København.

Pengene fossede ud af hotellet, som blev nedskrevet stort, og selskabet med ejendomme for 2,5 milliarder kroner måtte have tilført ny kapital. Det udløste tumult i den brogede ejerkreds, og først langt ind i 2012 blev kapitalfonden Solstra med bl.a. den pakistanske rigmand Alshair Fiyaz storaktionær. De friske millioner nåede dog først ind i Bella Centers kasse i februar i år, og i lange perioder måtte Arne Bang Mikkelsen svare på kritiske spørgsmål om eksempelvis forsinkede og blodrøde regnskaber.

Ung restauratør

Mindre kendt er nok dramatikken i privatsfæren. Hans mor døde i barselssengen, og som 23-årig mistede Arne Bang Mikkelsen sin far. Det betød, at han i en ung alder overtog farens benzintank og restaurant i hjembyen Middelfart, tæt ved den gamle bro over Lillebælt.

Inden da havde han drevet pølsevogn og isbod med adskillige ansatte, også mens han var i lære i fire år.

»Egentlig ville jeg gerne have været journalist, men min far mente, at det kunne man ikke leve af, så jeg fik en handelsuddannelse i stedet,« erindrer Arne Bang Mikkelsen.

Tæt på Tinget

Interessen for journalistik blev dog udfoldet nogle år senere, fordi Arne Bang Mikkelsen tidligt blev engageret i politik. I 1966 blev han som 23-årig landets yngste byrådsmedlem, og Det Konservative Folkeparti lagde mærke til den unge fynbo, som fra 1970-1975 havde den i dag lidt støvede titel landsdelssekretær.

»Det minder vel om en spindoktor i vore dage. Jeg skulle sørge for møder og pressedækning for Erik Ninn-Hansen, som lige var blevet opstillet på Fyn og var forsvarsminister. Jeg arbejdede to-tre dage om ugen i Odense og to-tre dage i København.«

Nogle år senere blev Arne Bang Mikkelsen folketingskandidat, men måtte snart vælge mellem politik og karrieren, som havde bragt ham til Bella Center nogle år før. Kort før Poul Schlüters kanonvalg i januar 1984 med 42 mandater opgav han Middelfartkredsen.

»Og da jeg på valgaftenen hørte, at kredsen gav valg, drak jeg mit livs største whisky.«

Han har fortsat kontakt med sit gamle parti som formand for den såkaldte Rolighedsfond, der bl.a. holder interne debatmøder, og han jublede, da det lykkedes at få flyttet de københavnske udgaver af det konservative landsråd fra Falconercentret på Frederiksberg til Bella Center.

Han blev ansat midlertidigt som konsulent, fordi Bella Center i 1975 efter en halv snes år på Bellahøj rykkede til Amager Fælled. Nu er det blevet til foreløbig 38 år, og kontrakten er netop forlænget til udgangen af 2015, fordi den nye storaktionær, Solstra, gerne så ham fortsætte på posten.

Og han har masser af planer. Først og fremmest vil han bevise, at investeringen i Bella Sky-hotellet var en god idé, selv om finanskrisen har trukket ud – han regner med overskud fra næste år. Desuden vil han gerne bygge på de store parkeringsarealer rundt om konferencecentret og hotellet på Amager.

Morgendukkert i Øresund

Sideløbende med Bella Center er det blevet til et utal af poster i bl.a. virksomhedsbestyrelser og erhvervsorganisationer. Blandt hjertebørnene er fremme af turisme og engagementet i Red Barnet.

Arne Bang Mikkelsen bor sammen med hustruen – som han mødte i Bella Center – på Rungsted Strandvej, og når badebroen er sat op 1. maj, tager han hver morgen en dukkert i Øresund.

Om sommeren tilbringer han gerne tre-fire uger i sommerhuset tæt på Middelfart, og fra en skrattende mobil fortalte han for få dage siden Berlingske Business om sin seneste bedrift.

»Vi er syv gutter, der hver dag cykler 60 km her i de franske bjerge. Det er rigtig hårdt, men det ville jeg prøve, inden jeg fylder 70.«