Bankrådgivernes mand: Løgn og tillidsbrud rammer »rigtig hårdt«

Den seneste sag om svigt i banksektoren rammer også den enkelte bankrådgiver. Finansforbundets næstformand erkender, at rådgiveren skal følge reglerne, men taler samtidig om tillidsbrud og ledelsessvigt.

Næstformand i Finansforbundet Michael Budolfsen, erkender, at bankrådgiverne i Danske Bank i højere grad skulle have sørget for at dokumentere den rådgivning, de gav deres kunder – men understreger, at det var ledelsens ansvar at reagere på de mange års interne advarsler. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løgn, tillidsbrud, enormt belastende. Finansforbundets næstformand Michael Budolfsen tegner ikke et positivt billede, når han beskrive den situation, som mange af hans medlemmer, bankrådgiverne, står i rundt omkring i landet.

»Det er de store skandaler, der fylder i medierne og i »TV Avisen«. Det er det billede, kunderne får af den givne bank. Hvad skal en privatkunderådgiver i Esbjerg stille op med hvidvask i Estland? Vedkommende vil jo rigtig gerne gøre sit arbejde godt og være stolt af sin arbejdsplads. Det rammer dem rigtig hårdt,« siger han.

Senest har Berlingske kunnet berette, at Danske Banks ledelse ikke reagerede på flere års advarsler fra dens egen compliance-afdeling om, at man ikke levede op til gældende lovgivning på flere områder, der skulle beskytte bankens kunder mod dårlig rådgivning.

Rådgivere burde have handlet anderledes

Fejlene fandtes især ude hos den enkelte rådgiver, som ikke kan løbe fra sit ansvar i forhold til at leve op til loven om investorbeskyttelsen. Der er sket svigt i dokumentationen af kundernes privatøkonomiske situation og risikovillighed, der kan have ført til, at kunderne er blevet solgt de forkerte investeringsprodukter.

»Den korte version er, at det dur ikke. Vi lever af tillid, og vi skal ikke bare gøre tingene rigtigt, vi skal også kunne dokumentere, at vi har gjort det rigtigt.«

Michael Budolfsen forklarer, at en mulig årsag til, at rådgiverne ikke får udfyldt investorprofilerne, til trods for at det er lovpligtigt, kan være en manglende forståelse af nødvendigheden.

»Der er rigtig mange rådgivere, der har kendt deres kunder i mange år, og derfor kan have svært ved at forstå, hvorfor de skal udfylde alle mulige papirer om dem. For de kender jo kunden. Men det skal man, og det er en beskyttelse af både kunden og rådgiveren.«

Summen af detaljer

Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet og har haft adskillige bankfolk gennem videre- og efteruddannelse, peger både på ledelsen og på den enkelte rådgiver.

»Det er summen af detaljerne, der skaber helheden. Hvis der er hul i en enkelt detalje – her compliance – så kan det hele ramle. Men det handler også om rådgivernes kompetencer og ikke kun, hvad de får besked på,« siger han.

Michael Budolfsen erkender, at rådgiverne selvfølgelig skal sørge for at dokumentere, at den rette rådgivning er blevet givet, og at kundens risikoprofil matcher de produkter, som de køber.

»Selvfølgelig skal de det. Men det er ledelsens ansvar at reagere på disse advarsler fra compliance-afdelingen.«

Et spørgsmål om etik og moral

Man skal ifølge den uafhængige rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen passe på med at skyde på den menige medarbejder.

»Det er nok snarere ledelsen, der skal zoomes ind på. Hvidvask, dårlig investeringsrådgivning og nu den manglende lydhørhed over sin egne compliance-folk. Fællesnævneren er spørgsmålet om den rette moral og etik hos ledelsen

Flere undersøgelser har i år vist, at danskernes tillid til bankerne er meget lav, og at bankernes image får masser af ridser.

Senest har nationalbankdirektør Lars Rohde i en tale ved årsmødet for revisorernes brancheorganisation, FSR, i denne uge på sarkastisk vis underholdt med, at der går vandrehistorier om, at »de fleste mennesker hellere vil besøge deres tandlæge end deres bankrådgiver«.

»Det er jo ikke sjovt. De her sager vender den tunge ende nedad. Der kan muligvis ryge en direktør hist og her, og der kan komme påbud fra myndighederne, men det er enormt belastende for rådgiverne at skulle stå foran den enkelte kunde og forsvare eller forklare det,« siger Michael Budolfsen.

Et hårdt tillidsbrud

Flexinvest-sagen er næsten den hårdeste for medarbejderne. For som Michael Budolfsen siger det, så er bankens kunder blevet snydt. Man har designet et produkt, hvor det kun var banken, der stod til at tjene penge.

»Det ser man i udlandet, ikke i Danmark. Det rammer rigtig hårdt for den rådgiver, der eksempelvis har haft den samme kunde i 20 år. Den kunde stoler på en som rådgiver, og så står man lige pludselig og i god tro har solgt et produkt, der reelt bygger på en løgn. Det er et tillidsbrud, og det er hårdt.«

Hos Danske Bank erkender Thomas Mitchell, der er direktør for den danske privatkundeforretning, at det er ledelsens ansvar at følge op på de problemstillinger, som bliver rejst af compliance-afdelingen. Han erkender også, at det er hans og resten af ledelsens opgave at sikre, at rådgiverne har »den nødvendige information til at yde kunderne relevant rådgivning«.

»Vi beklager dybt over for både kunder og medarbejdere, at det ikke er sket i forbindelse Flexinvest Fri-sagen.«

LÆS MERE