Banebrydende migrænemedicin på vej

For første gang nogensinde er det lykkedes forskere at udvikle en migrænemedicin, der kan forebygge den voldsomme hovedpine og ikke kun lindre smerten.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Pulserende hovedpine, kvalme, opkast og synsforstyrrelser. De fleste, som har oplevet at blive ramt af et migræneanfald ved, det ikke er for sjov.

Men nu er der godt nyt til alle dem, der lider af migræne.

Fire amerikanske medicinalvirksomheder har nemlig opnået positive resultater ved at teste forskellige typer af medicin, der blokerer for det stof, der udløser smerten i hovedet. Således er det med den nye medicin lykkedes at reducere antallet af migrænedage med over 50 procent hos mindst halvdelen af patienterne. Det skriver Bloomberg Business.

»Lad os sige, at den nye medicin er nøglen, og receptoren, der giver besked til hjernen om smerten, er låsen. Når nøglen glider ind i låsen, sætter det en biologisk proces - i dette tilfælde smerte, som vi identificerer som migræne - i gang. Med denne her medicin blokerer vi nøglen fra at glide ind i låsen,« siger Randall Schatzman, der er direktør i Alder Biopharmaceuticals, som er en af virksomhederne bag forsøgene.

Den nye, forebyggende medicin, der i øjeblikket også bliver testet på en række personer på Dansk Hovedpinecenter ved Glostrup Hospital, er intet mindre end revolutionerende. Det mener professor i neurologi ved Københavns Universitet Messoud Ashina.

»Fordelen er, at man ikke skal tage den hver dag, at man får den indsprøjtet, og så kan den have direkte effekt i omkring en måned. Det ser faktisk ud til, at effekten kan vare helt op til tre måneder,« siger han til politiken.dk.

Messoud Ashina spår, at den nye medicin, hvis alt går efter planen, kan være på markedet om fem år.