Fartglad kræftlæge sætter fut i børsen

Peter Buhl Jensen har viet sit liv til udvikling af medicin mod cancer. Det blev et kald for ham, da faderen døde af kræft som 57-årig. I denne uge fik den danske serie­iværksætter børsnoteret endnu et biotekselskab, der skal tage kampen op mod kræft.

Peter Buhl Jensen hviler ud. Han har ellers haft fart på hele livet. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At hurtige motorcykler har en særlig plads i Peter Buhl Jensens hjerte giver god mening. Den 60-årige kræftforsker har hele sit liv holdt et usædvanlig højt tempo: Han har seks børn, skrev guldmedalje­afhandling på Københavns Universitet som 30-årig og har fået flere kræftmidler på markedet og børsnoteret hele tre biotek­selskaber.

I denne uge landede Peter Buhl Jensens seneste skud på stammen, da selskabet Oncology Venture fik debut på den svenske minibørs, AktieTorget. Og det danske selskab kom ikke helt skævt fra start i Stockholm, da aktien allerede efter et par dages handel er steget med over 25 pct.

Og hvordan får Peter Buhl Jensen så gang på gang aktionærer og småsparere til at spytte penge efter sine børsnoteringer?

Rigshospitalets chefonkolog, Henrik Roed, der har arbejdet sammen med Peter Buhl Jensen i omkring 30 år, har et godt bud.

»Han er fantastisk smittende i sin begejstring for de ting, han går og laver. Det er også derfor, at han er så eminent god til at sælge ideer og skaffe penge,« siger Henrik Roed.

Peter Buhl Jensen grundlagde i 2001 biotekselskabet TopoTarget, som var noteret på fondsbørsen i København frem til 2014, da det blev fusioneret med et fransk selskab. Siden har kræftforskeren rejst penge med selskabet Medical Prognosis Institute i København og altså i denne uge introduceret Oncology Venture på børsen på den anden side af Øresund.

Ny chance til kasseret medicin

Oncology Ventures forretnings­model består kort fortalt i, at selskabet vil give kasseret kræftmedicin en ekstra chance. Virksomhedens hemmelige »gen­oplivelsestrick« er den såkaldte drug response predictor­-teknologi, der blev opfundet af den danske matematikprofessor Steen Knudsen.

Med den teknologi i hånden vil Oncology Venture genoptage udviklingen af lægemiddel­kandidater, der tidligere har vist en vis effekt i forsøg uden dog at komme igennem myndig­hedernes nåleøje. Det handler om at påvise, at kuldsejlede kræft­lægemidler virker, hvis patientens kræft har særlige gener.

Peter Buhl Jensens livslange kamp mod cancer blev vakt, da hans far døde af blodkræft som 57-årig. Det var en tragedie for sønnen, der dengang studerede medicin på Københavns Universitet.

»Efter at min far døde af cancer, blev jeg interesseret i kræftforskning og ville gerne være forsker. Jeg var blevet motiveret, og min drøm var at blive overlæge på en kræft­afdeling,« har Peter Buhl Jensen fortalt i et tidligere interview med Berlingske.

Og selvfølgelig nåede mekanikersønnen fra Horsens sit mål. Chefonkolog Henrik Roed mødte første gang Peter Buhl Jensen på et laboratorium på Finsen­instituttet, der dengang var centrum for kræftforskningen i Danmark. Senere blev Peter Buhl Jensen overlæge på samme afdeling. Helt efter planen, hvis man spørger Henrik Roed.

»Han begyndte jo allerede med at skrive en guldmedalje­afhandling på universitetet, hvilket var temmelig usædvanligt,« siger Henrik Roed.