Eksplosion af data om sundhed er hackerguf

Personlige sundhedsdata er mere værd end stjålne kreditkort. Derfor går hackere nu efter nye mål, og internetgiganterne kæmper om at blive lagerplads for DNA-oplysninger.

Datacenter i Viborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fitnessarmbånd, smarture med hjerte- og søvnmåler, mobiltelefoner med sundhedsapps – en ny masseindsamling af stærkt personlige data er gået i gang, og det bliver ifølge eksperter de cyberkriminelles nye, hellige gral. Personlige sundhedsoplysninger er nemlig langt mere værd end for eksempel kreditkortoplysninger. Det oplevede det amerikanske Office of Personnel Management (OPM) i Washington, som forleden meddelte, at hackere har haft adgang til oplysninger om fire millioner tidligere og nuværende offentligt ansatte. Tidligere har der været cyberindbrud hos sundhedsforsikringsselskabt Anthem og Premera Blue Cross, som leverer sundhedstjenester, og flere end ti millioner registreringer kan være blevet kopieret under disse angreb.

Endnu er oplysningerne ikke dukket op på det sorte marked, sådan som stjålne kreditkortoplysninger bliver handlet i stor stil. Sundhedsoplysninger anslåes at være ti gange mere værd, fordi de er mere langtidsholdbare, og fordi de kan bruges til at skabe falske identiteter, som kan bruges til at købe medicinsk udstyr eller medicin, som siden kan sælges videre, eller til forsikringssvindel.

Kampen om den menneskelige DNA

Ud over risikoen for at blive stjålet og misbrugt hersker der uklarhed om, hvem der kan tilgå de oplysninger, som man selv samler ind med en app til mobiltelefonen eller smarturet. De kan – sammen med alle de øvrige data, som samles ind om vores færd på og med nettet – bruges til at tegne et personligt og konkret billede af den enkelte.

Sideløbende konkurrerer to af de store netgiganter, Amazon og Google, om at gemme oplysninger om den menneskelige DNA. Begge praler ifølge nyhedsbureauet Reuters med at hjælpe videnskaben til nye, medicinske opdagelser for at vinde markedsandele på et marked, som af investeringsbanken FBR Capital skønnes at blive en milliard dollar eller 6,6 milliarder kroner værd i 2018 mod i dag 100-300 millioner dollar.

Google Genomics og Amazon Web Services kæmper om at få fat i akademiske institutioner og sundhedsfirmaer med deres netlagringstilbud. Kan man kortlægge den enkelte patients DNA-profil, kan man lave personlig medicin, men det kræver enorme mængder af data. Kunderne mener, at Google og Amazon med deres enorme computerkræfter bedre kan lagre de mange data på sikker vis og gøre dem lette at tilgå, hvor for eksempel Microsoft og IBM snarere tilbyder analyseværktøjer. Både Google og Amazon tilbyder gratis datalagring for at kunne sætte sig på det vigtige marked.