Ballade om forbud mod Ø-mærket afblæst

Danmarks røde Ø-mærket bliver alligevel ikke forbudt. Efter den nye fødevareminister Dan Jørgensens (S) møde med EUs landbrugskommissær Dacian Ciolos kan Danmark beholde sit røde Ø-mærke.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der er jubel i dag i Økologisk Landsforening, der organiserer økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere, Årsagen er, at Danmarks kendte røde Ø-mærke alligevel ikke, som det har været frygtet, bliver forbudt.

»Både økologerne, forbrugerne og jeg er meget glade for det danske Ø-mærke. Jeg har gjort det klart for Kommissionen, at Danmark ikke kan acceptere et forbud mod Ø-mærket. Efter et møde med landbrugskommissær Dacian Ciolos har jeg netop fået håndslag på, at EU ikke vil afskaffe det danske Ø-mærke. Jeg er meget glad for, at vi nu har reddet Ø-mærket,« siger fødevareminister Dan Jørgensen(S) efter et møde med landbrugskommissær Dacian Ciolos.

Den seneste tid har der i Danmark været der frygt for, om EU-kommissionen har planer i skuffen omkring forbud mod Ø-mærket. Eu-Kommissionen har nemlig et lovforslag på vej, som ifølge rygterne skulle indeholde krav om, at de nationale økomærker skal fjernes til fordel for EUs fælles grønne bladmærke.

I foråret 2013 fremlagde Kommissionen tre scenarier for, hvordan EU's økologiforordning kan revideres. Et element heri var mulighed for, at nationale økologimærker som det danske Ø-mærke forbydes.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening er glad for at den nye fødevareminister meget hurtigt har taget affære og fik afværget, at EU-Kommisionen fremsætter forslag som ville give Ø-mærket dødsstødet. for »ekstremt hurtigt arbejde«.

»Når det er EU, plejer alt at tage pænt lang tid. Ministeren fik sat turbo på sagen, og det er en lettelse af have den af vejen,« siger Per Kølster.