Banker sætter økologien under pres

Flere landbrug dropper økologien til fordel for traditionel drift. Banker er med til at skubbe til udviklingen, mener forening.

Her nogle økokøer, som venter på at blive malket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pres fra bankerne betyder, at flere danske økologiske landbrug enten er gået over til traditionelt ikke-økologisk landbrug - eller er i færd med at overveje et skift. Det skriver Jyllands-Posten.

Baggrunde skal angivelig findes i, at bankerne forsøger at minimere risici deres bankforretning for tiden, og i den forbindelse er de altså tilsyneladende begyndt at stille skarpt på de økologiske landbrug.

Trækket skal ifølge Økologisk Landsforening blandt andet ses i lyset af om, at der er en mindre risiko i at drive et ikke-økologisk landbrug. Det vurderer formand for foreningens Mælkeudvalg, Ole Sørensen.

»Som økolog skal man bruge betydeligt mere jord for at sikre forsyningerne af grovfoder til køerne. Man har også en større likviditetsbinding på, og driftsformen er generelt præget af større risiko og udsving i resultaterne - blandt andet fordi vi ikke bruger sprøjtegift i marken,« siger Ole Sørensen ifølge avisen.

Flere aktører - deriblandt mejerikæmpen Arla - bekræfter tendensen over for avisen.

Det kan muligvis være en fordel for det enkelte landbrug at droppe økologien - eksempelvis hvis driften ikke hænger sammen. Men det er dog ikke uproblematisk i det store billede. Mange mejerier er nemlig baseret på ren økologi, og hvis de får længere mellem leverandørerne af mælk, så vil slutproduktet alt andet lige blive dyrere.

De får da også blandt andet en mejerichefen fra Naturmælk, Leif Friis Jørgensen, til at kalde bankernes ageren »kortsigtet«.