Apple-boss med penibel skattesag til møde hos Vestager

Topchefen for Apple, Tim Cook, lagde torsdag vejen forbi EU-kommissær Margrethe Vestager, som er i gang med at undersøge Apples skatteaftale i Irland - en sag der kan ende med at koste Apple milliarder.

Margrethe Vestager Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


BRUXELLES: Ingen ringere end den øverste chef for verdens mest værdifulde selskab - Apples Tim Cook - lagde torsdag vejen forbi Bruxelles for at få en snak med den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, der er i gang med at undersøge en række gigantselskabers skatteaftaler i Europa, herunder Apples skatteaftale i Irland.

»Kommissær Vestager mødtes i dag med Hr. Tim Cook, Apples CEO, til et privat møde,« oplyser EU-Kommissionen til Berlingske. Men hverken EU-Kommissionen eller Margrethe Vestager ønsker at uddybe, hvad der blev snakket om.

Den slags møder bliver ikke offentliggjort på forhånd, og indholdet er også hemmeligt, men mødet er uden tvivl kommet i stand, fordi at sagen om Apples skatteaftale i Irland potentielt kan koste giganten en ekstra skatteopkrævning i milliardklassen.

Margrethe Vestager har allerede slået i bordet over for Fiat og Starbucks’ skatteaftaler i henholdsvis Luxembourg og Holland. De aftaler er erklæret for ulovlig statsstøtte, fordi selskaberne ifølge Vestager har fået særligt gunstige skatteaftaler, hvilket giver unfair konkurrencefordele og derfor er ulovlig statsstøtte fra landene til virksomhederne. Holland og Luxembourg skal derfor opkræve i niveauet 150-225 millioner kroner i manglende skattebetalinger fra de to selskaber.

Men undersøgelsen af Apples skatteaftale i Irland, som ellers blev indledt samtidig med Fiat- og Starbucks-sagerne, trækker ud. Det var oprindeligt ventet, at afgørelsen ville komme før nytår - det var i hvert fald den irske regerings forventning - men nu ved ingen, hvornår Vestager er klar.

Det sker, »hvis og når de er klar,« sagde Vestager med reference til Apple-sagen og en lignende sag om Amazons skatteaftale i Luxembourg på et pressemøde i Bruxelles i sidste uge.

Både Irland og Apple har afvist, at der skulle være noget som helst ulovligt ved Apples skatteaftaler i Irland. Men i sit seneste årsregnskab advarer Apple sine investorer om, at der kan blive tale om en ekstra skatteregning på et »materielt beløb«, hvis Vestagers afgørelse skulle gå imod Irland og Apple.

En sådan advarsel skal et amerikansk selskab komme med i sit regnskab, hvis der er en risiko, men for et selskab med en enorm indtjening som Apple betyder et »materielt beløb« altså et potentielt milliardbeløb - i dollar. Der kan nemlig opkræves manglende skattebetalinger for en periode på op til ti år.

Det siger en del om, hvor meget der er på spil, hvilket sandsynligvis også er en del af forklaringen på, at undersøgelsen trækker ud.

Mens det for Apple er en ekstra skatteregning i milliardklassen, der truer, så er truslen af en anden karakter for Irland. Et hav af amerikanske og internationale mastodonter har lagt deres europæiske hovedkvarterer i Irland - blandt andet på grund af gunstige skatteforhold - hvilket har skabt titusindvis af job til stor gavn for den irske økonomi. Derfor har Irland også meget at tabe, selv om det vil være den irske statskasse, som skal modtage de ekstra skattebetalinger, hvis det skulle komme så vidt.

Den irske regering sendte allerede sidste år et meget klart signal til Margrethe Vestager om, at den ikke vil acceptere et negativt udfald af beslutningen vedrørende Apples skatteaftale i Irland.

»Hvis den er negativ, mener vi, at det er baseret på et meget tyndt retligt grundlag, og vi vil så tage sagen til EU-Domstolen,« sagde Irlands finansminister, Michael Noonan, i oktober.

For EU-Kommissionen og Margrethe Vestager handler det derimod om at skabe mere fair og ensartede skatteforhold. Store selskaber skal derfor ikke kunne få særligt gunstige særaftaler om deres skattebetalinger via såkaldte skatteafgørelser.

»Nationale skattemyndigheder kan ikke give noget som helst selskab - stort eller småt - en unfair konkurrencefordel i forhold til andre,« sagde Vestager, da hun lod hammeren falde i sagerne mod Starbucks i Holland og Fiat i Luxembourg.