Apple tordner mod britisk forslag om overvågning

Apple advarer nu i utvetydige vendinger om, at en britisk overvågningslov, der er i høring, potentielt kan lamme store dele af techmarkedet på tværs af kloden og i sidste ende føre til internationale konflikter.

Den britiske indenrigsminister Theresa May har fået globale koncerner som Apple og Facebook på nakken med sit lovforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens mest værdifulde selskab går nu i en utvetydig offensiv mod en britisk overvågningslov, som den britiske indenrigsminister Theresa May har sendt i høring.

Mandag afleverede Apple et brev til en komité i London, der behandler lovforslaget, og brevet tager kraftigt afstand fra de beføjelser, lovforslaget vil give de britiske myndigheder, skriver Financial Times.

Skulle et flertal i Westminster samle sig bag forslaget, vil det betyde, at de britiske efterretningsmyndigheder til hver en tid kan få adgang til data, der kan kortlægge en britisk statsborgers færd på internettet uden at skulle spørge om lov først. Såfremt indenrigsministeriet giver tilladelse vil det videre blive muligt at tilgå digital kommunikation mellem borgere - også i udlandet. De vidtgående beføjelser er ifølge Theresay May »essentielle« i bestræbelserne på at stoppe terrorister og internationale forbryderorganisationer.

Apple frygter, at de britiske beføjelser vil »immobilisere væsentlige dele af tech-sektoren og udløse seriøse internationale konflikter«, som det ifølge Financial Times hedder i brevet. Konkret frygter Apple at stå i en situation, hvor de britiske myndigheder anmoder selskabet om at aflevere data fra computer eller telefon i eksempelvis USA, hvorved virksomheden potentielt risikerer at komme på kanten af amerikansk lov om databeskyttelse.

Derudover frygter Apple, at det britiske lovforslag vil tvinge adskillelige andre lande ud i at vedtage lignende love, »hvorved multinationale virksomheder vil blive lammet under vægten af potentielt hundredvis af modsigende, landspecifikke love,« som hedder i brevet.

Ifølge Financial Times skulle Apple langt fra være den eneste store koncern i Silicon Valley, der vægrer sig ved udsigten til den britiske lov. Således meldes Google, Facebook, Yahoo og Twitter på vej med lignende indsigelser. Modstanden skal ifølge Financial Times ses i lyset af den tillidskrise, afsløringerne af NSAs overvågning forårsagede mellem de digitale koncerner og forbrugerne.