Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Verdens mest værdifulde selskab går nu i en utvetydig offensiv mod en britisk overvågningslov, som den britiske indenrigsminister Theresa May har sendt i høring.
Mandag afleverede Apple et brev til en komité i London, der behandler lovforslaget, og brevet tager kraftigt afstand fra de beføjelser, lovforslaget vil give de britiske myndigheder, skriver Financial Times.
Skulle et flertal i Westminster samle sig bag forslaget, vil det betyde, at de britiske efterretningsmyndigheder til hver en tid kan få adgang til data, der kan kortlægge en britisk statsborgers færd på internettet uden at skulle spørge om lov først. Såfremt indenrigsministeriet giver tilladelse vil det videre blive muligt at tilgå digital kommunikation mellem borgere - også i udlandet. De vidtgående beføjelser er ifølge Theresay May »essentielle« i bestræbelserne på at stoppe terrorister og internationale forbryderorganisationer.
Apple frygter, at de britiske beføjelser vil »immobilisere væsentlige dele af tech-sektoren og udløse seriøse internationale konflikter«, som det ifølge Financial Times hedder i brevet. Konkret frygter Apple at stå i en situation, hvor de britiske myndigheder anmoder selskabet om at aflevere data fra computer eller telefon i eksempelvis USA, hvorved virksomheden potentielt risikerer at komme på kanten af amerikansk lov om databeskyttelse.
Derudover frygter Apple, at det britiske lovforslag vil tvinge adskillelige andre lande ud i at vedtage lignende love, »hvorved multinationale virksomheder vil blive lammet under vægten af potentielt hundredvis af modsigende, landspecifikke love,« som hedder i brevet.
Ifølge Financial Times skulle Apple langt fra være den eneste store koncern i Silicon Valley, der vægrer sig ved udsigten til den britiske lov. Således meldes Google, Facebook, Yahoo og Twitter på vej med lignende indsigelser. Modstanden skal ifølge Financial Times ses i lyset af den tillidskrise, afsløringerne af NSAs overvågning forårsagede mellem de digitale koncerner og forbrugerne.