Store fonde går ud af Apple

Investorers farvel ses som nyt tegn på, at det er slut med Apples vækst.

Apples telefoner som den nye iPhone 6 Plus vil ikke længere kunne sælge nok til at fastholde væksten, så nu trækker flere af de tunge, store funde sig helt ud af Apple. Arkivfoto: Jonathan Alcorn, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ALCORN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store fonde, som investerer i selskaber med stor vækst, er dem, der har solgt mest ud af aktieposten i den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple gennem de seneste seks måneder. Det bidrager til spekulationerne om, at det er slut med Apples himmelfart.

American Funds Capital World Growth & Income Fund har solgt alle sine 1,7 millioner Apple-aktier siden juni, og Hartford Capital Appreciation Fund har samtidig solgt 1,4 millioner aktier - 91 procent af beholdningen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det ses som et signal om, at den voldsomme vækst i Apple er forbi. Apple har gennem et par år været verdens mest værdifulde selskab, men investorerne på den amerikanske børsgade Wall Street forventer, at salget af iPhone-telefoner vil dale i år som følge af, at hjemmemarkedet i USA er mættet, samtidig med at økonomien i Kina - Apples næststørste marked - tilsvarende stilner af. Apple henter to tredjedele af sin omsætning fra netop iPhone-telefonerne og er derfor dybt afhængig af, at hver ny model bliver en salgssucces.

Kinesisk storproducent drosler ned

Formodningerne blev bekræftet, da den taiwansk ejede teknologikæmpe Hon Hai, bedre kendt under navnet Foxconn, forleden meddelte, at omsætningen faldt med en femtedel i december, som ellers er højsæson for al elektronik. Foxconn producerer fysisk Apples telefoner og vil til februar skære ned på bemandingen på fabrikkerne, hvor der traditionelt på den årstid betales overtid for at kunne holde trit med produktionen. Det japanske finansdagblad Nikkei skrev i begyndelsen af januar, at Foxconn vil skære produktionen med med 30 procent i januar-marts.

De nye udmeldinger fik i fredags Apple-aktien til at falde med næsten 29 procent til 95,98 dollars pr. aktie, hvor den i april 2015 toppede med en værdi på 134,54 dollars.

Også investoren Fidelity Capital Appreciation har siden juni 2015 solgt alle sine 2,48 millioner Apple-aktier.

Kæmper for at finde nye områder

Apple har selv øget sit aktietilbagekøbsprogram med 50 procent i april 2015 for at købe ind for 140 milliarder dollars frem til marts 2017. Samtidig har Apple sat aktieudbyttet op med 11 procent.

Apples salg af iPad-tavle-PCerne er gennem snart to år faldet konstant, hvorimod det fortsat er lykkedes at skabe vækst i iPhone-salget, i alle tilfælde frem til senest offentliggjorte regnskab, som også viste, at Apple stadig tjener styrtende med penge hver eneste dag. Derimod er de nye armbåndsure, Apple Watch, ikke blevet den salgssucces, som Apple havde håbet på, hvorfor Apple nu arbejder med at bygge en elektrisk bil og kæmpe sig ind på nye områder, heriblandt udstyr til styring af det intelligente hjem.