Antikorruptions-organisation: Ynkeligt, Kunøe!

Formanden for Transparency International, som bekæmper korruption, retter nu et direkte angreb mod Ateas bestyrelsesformand Ib Kunøe og spørger, om han er egnet som formand for IT-selskabet Atea, som spiller en hovedrolle i Danmarks største bestikkelsessag.

Ib Kunøe har fra begyndelsen sagt, at han ikke kender noget til bestikkelsessagen, og han har bagatelliseret beløbsstørrelsen på en million kroner. Arkivfoto: Morten Germund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formanden for antikorruptionsorganisationen Transparency International går nu i kødet på den bestikkelsesmistænkte IT-virksomhed Ateas bestyrelsesformand, milliardæren Ib Kunøe. Knut Gotfredsen kalder det ynkeligt, at formanden ikke tager den formodede bestikkelsessag alvorligt.

Ib Kunøe har fra sagens begyndelse sagt, at han intet kendte til ulovligheder. Men han har samtidig bagatelliseret bestikkelsessagen på grund af beløbet, som forekommer rigmanden at være af en lille træskostørrelse. Kunøe sagde tidligere på sommeren således til Berlingske: »Det er en million kroner. Og en million kroner over syv år ... så er vi altså nede i de små træskostørrelser,« lød det fra Ateas bestyrelsesformand.

Udtalelsen forarger Knut Gotfredsen, som er formand for den danske del af Transparency International.

»Hvis man stjæler af firmaets kasse, men kun en gang imellem og kun hvis man har brug for pengene; er det så o.k.? Nej vel! Bestikkelse er kriminalitet. Punktum,« siger Knut Gotfredsen.

Hård tilbagevisning

Ib Kunøe slår hårdt igen mod Knut Godtfredsen: »Det er da nogle spændende kommentarer fra din ekspert, som er direktør i det skrantende firma »Vinentusiasten ApS«. Når han taler om, at der er nogen, der har taget af kassen, så forstår jeg ikke, hvad han mener. Det er der vist ingen, der er blevet beskyldt for,« lyder det fra Kunøe.

Ifølge anti-korruptionsbekæmperen sender Ib Kunøe med sin udtalelse om træskostørrelse forkerte signaler til Ateas medarbejdere. Direktionen retter ind efter bestyrelsesformandens udmeldinger, hvis de ønsker at være i virksomheden, mener han.

»Det er udtryk for en ekstremt dårlig virksomhedskultur. Når han bagatelliserer sagen, er det så, fordi det er måden, de plejer at tingene på i Atea?,« spørger Gotfredsen, som især finder Ib Kunøes udmelding interessant, fordi Atea er medlem af FNs etikorganisation, Global Compact, som IT-virksomheden rapporterer til om sit anti-korruptionsarbejde.

Ord skal følge handling

»Der er jo fuldstændig disconnect mellem, hvad Atea siger, og hvad de gør. Når Atea har tilsluttet sig Global Compact, så er det lidt ynkeligt, at virksomhedens formand siger, det kommer bag på ham, og i øvrigt betyder det ikke noget særligt. Han får nok ikke CSR-prisen i år,« udtaler Knut Gotfredsen.

Transparency-formanden mener, at Ib Kunøes udtalelse om træskostørrelse viser, at det er vigtigere for milliardæren at tjene nogle penge. Knut Gotfredsen efterlyser nu en ny ledelse i Atea:

»Spørgsmålet er, om Ib Kunøe er egnet til at være formand for en børsnoteret virksomhed. Når han handler med offentlige institutioner, så er man nødt til at holde sin sti ren. Ellers eliminerer man virksomhedens mulighed for at overleve. Man kunne jo overveje en professionel bestyrelsesformand. Når han bagatelliserer det, som er foregået, så er det svært se ham i spidsen for en forandring. Jeg synes, han skulle overveje, om han har andet at foretage sig – han er jo også billedkunstner – og så få en anden til at passe sin investering i Atea,« lyder slutsalven fra Knut Gotfredsen.

TV: Hemmelig båndoptagelse afslører ATEA-direktør