Antallet af passagerer ventes at stige i 2014

Efterspørgslen efter flybilletter er ganske solid, og antallet af rejsende inden for flybranchen ventes at stige i løbet af 2014. Konkurrencen imellem flyselskaberne er dog stadig intens og kendetegner en sektor med generelle svære vilkår.

Foto: Miguel Schincariol

Det fremgår af en prognose for flyindustrien, som den internationale sammenslutning af flyselskaber, IATA, har udarbejdet.

Hos IATA ventes det, at antallet af flypassagerer i 2013 vil nå 3,1 mia. personer for derefter at stige 6 pct. til 3,3 mia. personer i 2014.

- Overordnet bevæger udsigterne for industrien sig i den rigtige retning, siger Tony Tyler, der er administrerende direktør hos IATA, som fortsætter:

- Priserne for brændstof forbliver høje, men ligger stadig under toppunktet i 2012. Efterspørgslen stiger i et interval mellem 5-6 pct., og der ses større effektivitet gennem sammenslutninger og joint ventures, der er med til at levere kvalitet over for både passagerer og aktionærer.

Alt er dog ikke helt rosenrødt oppe i de højere luftlag, idet konkurrencen blandt flyselskaberne fortsat er ganske intens. Set for hele luftfartsindustrien venter IATA, at det gennemsnitlige overskud per passager, yield, vil falde 0,2 pct. i 2013, mens det i 2014 vil dykke 0,6 pct.

- Vi er nødt til at kontrollere vores optimisme med en passende forsigtighed. Det er et svært miljø at drive en flyforretning i. Konkurrencen er intens, og de forskellige afkast er svigtende. Fragt-volumenerne har ikke været stigende siden 2010 og omsætningen i samme område er tilbage ved niveauet for 2007, lyder det fra Tony Tyler.