Flyselskaber tjener kassen på flypassagerers uvidenhed

Passagerer går årligt glip af op mod en milliard kroner i kompensation, når flyselskaber aflyser. Nu vil transportministeren gøre det muligt at politianmelde flyselskaber, der ikke overholder reglerne.

Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom tre ud af fire danskere i løbet af de seneste tre år har rejst med fly, kender mere end halvdelen af flypassagerer ikke deres rettigheder, viser en undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget, skriver Jyllands-Posten.

»Det er problematisk, når flyrejsende har rettigheder, de ikke kender til, og når flyselskaberne forsømmer deres pligt til at informere dem, for så er det i sidste ende forbrugerne, som bliver snydt,« siger Mads Mølgaard Braüner, jurist i Forbrugerrådet, til Jyllands-Posten.

Årligt bliver mindst 3.000-5.000 fly enten aflyst eller forsinket i Danmark.

Direktøren for selskabet flyforsinkelse.dk, Peter Fugmann, som hjælper rejsende med at gøre krav på deres erstatning, anslår, at danske passagerer årligt går glip af op mod en milliard kroner i kompensation.

»Flyselskaberne negligerer reglerne og prøver at undslå sig. Jeg har set mange eksempler på afgørelser fra Trafikstyrelsen, som bliver sendt til flyselskaber, som end ikke svarer,« siger Peter Fugmann til avisen.

Det får transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) til at ændre praksis, for som systemet er i dag, kommer Trafikstyrelsen kun med en udtalelse, når styrelsen behandler en klagesag.

Læs også: Analyse af SAS og ni konkurrenter

Med den nye ordning får Trafikstyrelsen de nødvendige redskaber til at håndhæve passagernes rettigheder, når de oplever, at flyselskaber ikke lever op til reglerne.

»Vi strammer op nu, så Trafikstyrelsen i stedet for at afgive en udtalelse træffer en bindende afgørelse i de enkelte klagesager. Hvis flyselskabet ikke retter sig efter afgørelsen, vil der blive fulgt op med en politianmeldelse,« siger Pia Olsen Dyhr.

Trafikstyrelsen behandler klager over flyvninger udgået fra Danmark og klager over flyvninger udgået fra et ikke EU-land til Danmark med et EU-luftfartsselskab.

Læs også: Brancheanalyse: Fremgang i den danske flybranche