Airbus advarer om turbulens efter undersøgelse af korruption

. Airbus' ledelse advarer mod en "turbulent og forvirrende" periode for flyproducentens godt 130.000 ansatte, skriver Financial Times.

I fem år har flyproducenten været undersøgt for mulig korruption, efter at Airbus solgte kampfly til det østrigske forsvarsministerium for 2 mia. euro. Undersøgelsen lakker mod enden, hvilket fredag fik selskabets administrerende direktør, Tom Enders, til tasterne, hvor han i et brev forsikrede de ansatte om mulige konsekvenser ved korruption og bedrag.

Ud over Østrig har Airbus været i myndighederne og mediernes søgelys i Storbritannien, Frankrig og Tyskland for muligt bedrageri.

De igangværende undersøgelser har fokus på, hvorvidt ulovlige transaktioner har fundet sted mellem politikere, embedsmænd og andre indflydelsesrige profiler i handlen med den såkaldte Eurofighter.

Airbus nægter sig skyldig og beskylder Østrigs regering for at lække informationer fra handlen, der fandt sted i 2003, og den efterfølgende kontraktfornyelse fra 2007, hvor sidstnævnte har fået myndighederne til at spekulere i mulig korruption. Tom Enders ser regeringens anklager som et politisk træk forud for parlamentsvalget i Østrig.

- Jeg er sikker på, at vi vil komme igennem denne krise som et bedre, stærkere og mere konkurrencedygtigt selskab, hvis vi står sammen og fortsætter med at arbejde som et team, skriver Tom Enders i sit brev til Airbus' ansatte.

Mens sagen raser i Østrig, har Airbus juridiske kampe i Storbritannien og Frankrig, hvor selskabet er anklaget for bedrageri i den kommercielle del af forretningen. Derudover er der angiveligt endnu en sag på vej i Saudi-Arabien.

/ritzau/FINANS