Afskaffet energiafgift spøger stadig på Christiansborg

Under tirsdagens spørgetime i folketingssalen kom et spørgsmål til statsministeren, der var lige så direkte som det efterfølgende svar.

I sidste ende er det kun EU-Domstolen, der kan dømme PSO-ordningen ulovlig og dermed tvinge Danmark til at ændre eller afskaffe den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, spurgte ind til den omstridte PSO-afgift, som et flertal i november blev enig om at afskaffe ved at hæve bundskatten.

»Hvorfor blev vælgerne konstant informeret om, at EU havde erklæret PSO'en ulovlig, når dette ikke var sandt,« spurgte Uffe Elbæk statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Afgiften blev i dele af pressen og af nogle Venstre-folk betegnet som "ulovlig" og en "bunden opgave".

Men EU-Kommissionen havde kun rejst tvivl om lovligheden og havde ikke offentligt erklæret PSO'en ulovlig eller truet med at anlægge sag ved domstolen.

Svaret til Uffe Elbæk kom prompte fra statsministeren:

»Det blev vælgerne heller ikke.«

»Vi har fra starten sagt, at der er to grunde til, at vi skal gøre det her, sagde han med hentydning til ønsket om en bedre konkurrencekraft, og hvad han kalder EU-argumentet.«

»Det er i fuldstændig overensstemmelse med sandheden. Den danske PSO var problematiseret af EU, der blev sat spørgsmålstegn ved legaliteten af det.«

I sidste ende er det kun EU-Domstolen, der kan dømme PSO-ordningen ulovlig og dermed tvinge Danmark til at ændre eller afskaffe den.

Ved Folketingets afslutningsdebat sidste år sagde Lars Løkke Rasmussen, at den var i strid med EU's regler.

»PSO-afgiften, den er i strid med EU's regler. Den er i øvrigt også skruet sådan sammen, at den er meget dyr for danske virksomheder og familierne,« lød det dengang.

PSO-afgiften finansierede den grønne omstilling. Problemet med den grønne afgift var, at det kun var vedvarende energi produceret i Danmark, der kunne få støtte.

Dermed blev udenlandske producenter af grøn energi diskrimineret, lød argumentet.