Gartneridirektør sparer millioner når miljøafgift sløjfes

De danske produktionsvirksomheder glæder sig over at PSO-afgiften forsvinder.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afskaffelsen af PSO-afgiften vækker glæde ikke kun på Christiansborg, men også hos landets mange produktionsvirksomheder, der for nogles vedkommende kan se frem til at spare millioner af kroner.

- Om seks år vil det svare til, at vi sparer 7 til 8 millioner sammenlignet med i dag. De penge skal bruges til at geninvestere i virksomheden, siger Jack Møller, administrerende direktør i gartneriet PKM.

- Det betyder, at vi får en væsentligt bedre konkurrenceevne. Vi har højere omkostninger end konkurrenterne har, og dermed kan de sælge produkterne billigere, end vi kan i dag.

PSO-afgiften udfases over de næste fem år og bliver totalt afskaffet i 2022.

- Da vi eksporterer op til 90 procent af det vi omsætter for, så er det jo vores konkurrenter i udlandet, som vi hele tiden skeler til. Og de har haft flere penge mellem hænderne til at investere tidligere.

Ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er der tale om en af de største lettelser for erhvervslivet nogensinde.

- Der er tale om en af de største lettelser af det konkurrenceudsatte erhvervsliv, der nogensinde er gennemført i Danmark.

Virksomhederne har i høj grad været udsat for konkurrence fra nabolande, der ikke har haft en afgift lignende den danske PSO-afgift.

- Med det her vil ikke mindst en del af erhvervslivet, som er konkurrenceudsat med et højt energiforbrug, i den grad få en kæmpemæssig lettelse, siger ministeren.

Regeringen besluttede i maj helt at sløjfe afgiften, og derfor skal pengene til at finansiere den grønne omstilling findes andre steder.

PSO-afgiften bliver i dag opkrævet som en afgift på forbrugerne og virksomhedernes elregning, og pengene går til at betale for omstillingen til vedvarende energi