Havmøller kan give op mod 100 faste job

Det er "en kæmpe festdag", hvis regeringen alligevel lader de kystnære havvindmøller opføre, lyder reaktionen fra chefkonsulent Martin Bøndergaard i interesse- og brancheorganisationen Vindmølleindustrien.

Arkivfoto af DONG havvindmøllepark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er enormt vigtigt, at vi som industri kan stole på de energipolitiske aftaler, der bliver indgået,« siger han.

Reaktionen kommer, efter at Ritzau torsdag har erfaret, at regeringen vil gå med til at lade de planlagte kystnære havvindmøller opføre.

Tidligere har regeringen ellers holdt fast i at sløjfe dem. Det var for at gøre regningen for af afskaffe den grønne PSO-afgift mindre.

»Når man har lovet at opføre havvindmølleparker, bruger industrien millioner af kroner på at forberede udbudsrunder. Og så er det afgørende, at det også bliver til noget,« siger Martin Bøndergaard.

I årene frem mod 2020, hvor havvindmølleparkerne skal etableres, vil der blive skabt omkring 6000 job, har beregninger fra Finansministeriet vist.

Det er midlertidige job, som vil forsvinde, når vindmøllerne er opført. Men møllerne vil også derefter give en positiv effekt på beskæftigelsen, vurderer Martin Bøndergaard.

»I de to havne tæt på de to vindmølleparker vil der være mandskab, som skal stå for at servicere og vedligeholde. Jeg tør ikke sætte præcise tal på, men jeg vil skyde på, at der er mellem 50 og 100 ansatte,« siger han.

Det har dog ikke været noget kønt forløb, som har "sendt chokbølger gennem industrien", understreger chefkonsulenten:

»Både danske og udenlandske virksomheder synes jo, det har været lidt af et cirkus, og de har overvejet, om de fortsat skulle være i Danmark, når man ikke kunne have tillid til den førte politik.«

PSO-afgiften, der betales over elregningen, finansierer den grønne omstilling.

Men EU-Kommissionen har pålagt Danmark at ændre afgiften, fordi den er traktatstridig i nuværende form, da udenlandske virksomheder ikke får del i den.

Regeringen ventes at fremlægge PSO-aftalen senere torsdag.