Dansk monstervindmøllepark skal bygges til udsalgspris

Det svenske energiselskab laver et dansk hattrick med vinderbuddet på Kriegers Flak. Tidligere har Vattenfall også vundet Horns Rev 3 samt de kystnære vindmøller. Prisen for Kriegers Flak er under det halve af, hvad Horns Rev 3 kostede for bare 20 måneder siden.

Vattenfall skal bygge Kriegers Flak i den danske østersø til rekordpris. Her er det svenskernes DanTysk-park i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS

Vattenfall laver et dansk havvindmølle-hattrick. Efter at have vundet Horns Rev 3 og de kystnære vindmøller, skal svenskerne nu også opføre den enorme Kriegers Flak havvindmøllepark i Østersøen på 600MW. Det skriver Vattenfall i en pressemeddelelse.

Prisen, som Vattenfall har budt ind med, er spektakulær. Den er på 37,2 øre per kilowatttime - hvilket er under det halve af, hvad vinderbuddet på Horns Rev 3 lød på for blot 20 måneder siden. Vattenfall vandt Horns Rev tre med et bud på 77 øre per kilowatttime. Prisen på Kriegers Flak ligger også betragteligt under det fastsatte loft på 90 øre per kilowatttime.

»Vores rekordlave bud på Kriegers Flak er ca. 59 procent lavere end det loft på 90 øre pr. kWh, som politikerne fastlagde i 2012, ligesom vores vinderbud på de kystnære møller også lå markant under det fastsatte prisloft. Det betyder, at Danmark nu har mulighed for at realisere to vindmølleprojekter i hver sin ende af landet til, hvad der oprindeligt ville have været én parks pris. Tilsammen drejer det sig om vedvarende energi til i alt 1 mio. husstande, og det bringer Danmark et stort skridt nærmere uafhængigheden af fossile brændsler,« siger Ole Bigum Nielsen, der er chef for Vattenfall i Danmark.

Vattenfall sender samtidigt en stikpille til regeringen, der kæmper med næb og klør mod de kystnære havvindmølleparker, der skal placeres langs Vesterhavskysten. Energi-, forsynings-, og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, har kaldt parkerne for både dyre og grimme, men det første argument mister mere og mere vægt i takt med, at luften tages mere og mere ud af de ellers eksploderede PSO-afgifter, for hver gang Vattenfall afslører et nyt vinderbud.

Nedenfor kan du se ministeriets opgørelse af, hvad støtteomkostningerne til Kriegers Flak bliver.

Støtteomkostningerne til Kriegers Flak bliver markant lavere end forventet, selvom elpriserne er faldet voldsomt. Fold sammen
Læs mere

DONG Energy har ikke bekræfter, at man har budt på Kriegers Flak, men selskabet var prækvalificeret til buddet og havde det så sent som i går med i sine lister over mulige havvindmøllerprojekter, så det ligger i kortene, at det danske energiselskab bød på Kriegers Flak. Med Vattenfalls sejr i Kriegers Flak budrunden taber DONG for anden gang et havvindmølleudbud i Danmark, og for at skrubbe ekstra salt i såret, så bliver Vattenfall den største ejer af havvindmøller på DONGs hjemmebane, når Kriegers Flak står færdig.